изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 21:15 EEST
РОМИТЕ ПРАЗНУВАТ НОВА ГОДИНА    
ПразнициДнес е т. нар. Василица или ромската нова година. Празникът е познат още и с името Банго Василий и продължава два или три дни, в които ромите отбелязват Бъдни вечер, Василица и "патерицата".
Първият ден - Бъдни вечер, е семеен празник и е свързан с нареждането на празнична трапеза от постни ястия.

Стопанката по традиция подготвя обреден кравай, който се разчупва и от него се раздава по парче на всеки. Първата хапка се слага винаги под възглавницата. На Василица по стар обичай се коли курбан - най-често гъска. Обикновено тя се пече пълнена с ориз, за да е пълна годината. Когато се поднесе на масата на крилцата й се слагат две свещи. Още преди изгрев слънце стопанките пръскат по пода му царевични зърна за берекет. В някои краища на страната рано сутринта гледат какъв човек пръв ще влезе в дома и по това гадаят каква ще е годината. Повсеместно разпространено е сурвакането, в което се включват децата. Те обикалят къщите и благославят за здраве и сполука, а възрастните ги даряват с бонбони и пари. Третият ден, патерицата, ромите посвещават на взаимни гостувания у близки и приятели.
 


Сходни връзки

РОМИТЕ ПРАЗНУВАТ НОВА ГОДИНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди