изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 20:07 EEST
ЧАКА НИ ТРУДНА ФИНАНСОВА ГОДИНА    
НовиниТова прогнозира финансовият зам.-кмет на Добрич Иван Колев

Очаква ни трудна финансова година, прогнозира  зам.-кметът на Добрич Иван Колев. Средствата в бюджета за тази година няма да са повече от тези, с които общината е разполагала реално през миналата година. Той посочи, че за 2010 г. общината ще разчита на 26 421 700 лева от държавния бюджет. Парите са с 10 на сто по-малко от първоначалните разчети за 2009 г. и толкова, колкото в края на годината местната хазна получи от държавата. В тези суми се включват 23 634 200 лева субсидии за делегираните от държавата дейности, общата изравнителна субсидия е 2 584 900 лева, за зимно поддържане местната хазна ще получи 9 900 лева, за основен ремонт на пътища – 43 900 лева, а парите за капиталови разходи ще са 208 000 лв. или двойно по-малко в сравнение с 2009 г.
Прогнозата е, че собствените приходи ще са около 19 милиона лв. Това е приблизителният размер на реалните постъпления в местната хазна от собствени приходи през миналата година. Те обаче са с около 18-19 на сто по-малко от заложените в първоначалния бюджет за 2009 г. Неизпълнението на плана за собствените приходи е с около 3 млн. лева. Това се дължи на спад на приходите от възмездния данък върху сделки с движими и недвижими имоти – с над 560 хиляди лв. С милион и половина по-малко от планираните са и постъпленията от сделки с разпореждането с общински имоти. Причината, според И. Колев, е общата финансова и икономическа криза, липсата на инвеститорски интерес, свитото потребление на общински имоти.
Финансистът на общината обаче посочи, че въпреки трудностите през 2009 г., годината е завършила без неразплатени разходи. Затова, според него, и през тази година не трябва да се разчита на случайни приходи, не трябва да се поемат допълнителни бюджетни кредити, за да не се стига до неразплатени договорени суми.  Акцент през 2010 г. ще бъде привличането на средства от европейските програми, тъй като целевите средства за инвестиции са намалени наполовина.
 


Сходни връзки

ЧАКА НИ ТРУДНА ФИНАНСОВА ГОДИНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди