изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 22:54 EEST
Борисов: Магистралите са по-важни от един комисар    
НовиниСтанаха видни ограниченията на ЕК да подбира достатъчно внимателно бъдещите си членове, пише "Файненшъл таймс"

Няма нищо трагично, ако не бъде утвърден един еврокомисар, трагичното е, че не са направени магистралите у нас при предишните управляващи, коментира Бойко Борисов пред БНТ. По думите му единственото, което са се разбрали с Брюксел, е да се провери дали има конфликт на интереси в различните тълкувания по повод на казуса с Румяна Желева, така че българският премиер ще се изчака юристите да се произнесат.  Борисов заяви, че се надява Желева да си е проверила нещата, но ако има нарушение, тя ще носи своята отговорност. Позицията на министър-председателя относно наличието на резервен план за действие днес също е смекчена - думите му бяха, че "се надява" да няма план Б. Знам, че конфликт на интереси в истинския смисъл на думата няма, каза премиерът и добави, че юристи са попълвали декларациите на Желева. Той припомни, че самият също е бил атакуван преди време заради това, че не е излязъл от фирми. Поговорката с българския казан е най-точна и дадох пример с нас, които трябваше да подкрепяме Ирина Бокова - племенникът на г-жа Бокова е крадец на коли, но никой от нас не си позволи да извади този факт, обясни Борисов. Според него много кандидати за еврокомисари не се представят добре в Брюксел, но той не приема начина, по който се е подходило към Желева - още преди същинското изслушване е била атакувана, объркана и извадена от равновесие. Още в България БСП започна атаката срещу нея, добави премиерът и така обясни недоброто й представяне в Брюксел. През цялото време имаше план за дестабилизареното на българския кандидат за еврокомисар, коментира същевременно началникът на политическия кабинет на премиера Румяна Бъчварова по Би Ти Ви. Според нея било нормално да има трудности при попълването на подобна декларация.
Ударът е срещу правителството, избора на премиера, срещу самата Желева и срещу ЕНП, каза Бъчварова.
Атанас Мерджанов от БСП отхвърли обвинения за заговор от страна на неговата партия и НДСВ, като каза, че са се опитали да поправят една грешка от избраната силово, еднолично и еднопартийно кандидатура.
Според зам.-председателя на НДСВ Любомир Дацов въпросът не е в дребното нарушение, а в това, че Румяна Желева е излъгала за участието си във фирма. Освен това, по думите му, не е прието кандидат за еврокомисар да атакува евродепутат и той да не отговори. Според Дацов самата Желева е провокирала този скандал, за да отклони вниманието от своята некомпетентност. За евродепутата Димитър Стоянов пък не било ясно в какво точно обвиняват Желева.
Шансовете новата Европейска комисия да започне работа на 1 февруари бяха разклатени тази седмица заради слабото представяне на изслушванията в Европейския парламент на кандидатите за еврокомисари Румяна Желева от България и Алгирдас Шемета от Литва, пише англоезичното европейско електронно издание "Юръпиън войс". Желева и Шемета - и двамата от десноцентристката Европейска народна партия - бяха подложени на ожесточена критика от социалистите в ЕП. В отговор унгарският депутат десноцентрист Йожеф Сайер, който е координатор на ЕНП при изслушването на кандидатите, поде атака срещу кандидата на Словакия, социалиста Марош Шефчович. Сайер заяви, че Шефчович е неприемлив за заместник-председател на Комисията заради негово изказване от 2005 г., че ромите злоупотребявали със словашката социална система. Той защити Желева и отхвърли намеците, че ЕНП се опитва да вземе за заложник Шефчович в случай, че опонентите на десноцентристите се опитат да я отхвърлят. Изслушването на кандидатите открои политическото напрежение в ЕП, пише в "Файненшъл таймс". В центъра на драмата бе Румяна Желева, предложена за комисар за хуманитарната помощ и реагирането при кризи. Тя понесе стоически тричасовото "въртене на шиш" от страна на Зелените и либералите в ЕП заради финансовите й дела. Разразилата се полемика "за" и "против" бе показателна за пристрастията и институционалните съперничества, отприщени от изслушванията. Те вероятно ще продължат и следващата седмица и са последното препятствия пред 26-те членове на бъдещата Комисия да поемат постовете си. Самият Барозу, който разпредели ресорите между кандидатите през декември след месеци обсъждания сред страните членки и политическите партии, се разграничи от споровете.
Полемиката показа ограниченията на Комисията да подбира достатъчно внимателно бъдещите си членове. Макар председателят да разпределя ресорите сред кандидатите, основавайки се на своя опит и компетентност, той зависи от добрата воля и уверенията на отделните страни членки за коректността на финансовите и правни дела на кандидатите, допълва "Файненшъл таймс". vesti.bg
 


Сходни връзки

Борисов: Магистралите са по-важни от един комисар | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди