изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 21:16 EEST
Евролевицата заплаши с втори провал за Желева    
Европейски съюз Все още се очаква решението на юристите от Европарламента за това дали има конфликт на интереси по отношение на Румяна Желева, съобщи председателят на групата на ГЕРБ в ЕП Андрей Ковачев пред Дарик радио.

„В понеделник в 07.00 часа в Страсбург има заседание на координаторите на Комисията по развитие и в съответствие с отговора на правната служба те ще вземат решение по същество. Същество означава по това как е преминала професионалната част на изслушването. След това ще напишат писмото до председателството на Европейския парламент", обясни Ковачев.

Междувременно лидерът на социалистите в Европейския парламент Мартин Шулц в много остро официално изявление разпространи позицията на Партията на европейските социалисти, че Румяна Желева няма качества да бъде еврокомисар, предаде БНР.
Шулц заявява, че е информирал председателя на Европейската комисия Жозе Барозу, че тя е изправена пред бламиране от многопартийно мнозинство в ЕП. По думите му - заради слабото си представяне и разбира се, заради сериозния конфликт на интереси. От Жозе Барозу сега зависи да си направи необходимите заключения, казва многозначително Шулц. В позицията си той критикува и обвиненията на българския министър-председател Бойко Борисов срещу БСП за подривна дейност.

„Бившият телохранител на бившия комунистически диктатор на България не може да говори така за нас. Г-жа Желева и нейната некомпетентност са олицетворение на правителството на Бойко Борисов”, заявява още Шулц, цитиран от националното радио.
Лидерът на социалистите обяснява, че ако все пак се стигне до някаква ситуация, в която номинацията на Румяна Желева остане в сила, тя ще трябва да се яви на второ изслушване пред ЕП, т.е. да направи повторен опит да го убеди в качествата си. Според Шулц, обаче е реална опасността това второ изслушване да бъде още по-лошо дори и от първото.

От днешната пресконференция на Европейската комисиятам стана ясно, че писмото на Комисията по развитие в ЕП след изслушването на Желева все още се губи някъде между ЕП и ЕК. От ЕК твърдят, че все още не са получили писмото на евродепутатите.
Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу още не е получил обещаното писмо от ЕП, заяви днес негова говорителката, цитирана от БТА.
Щом писмото бъде получено, председателят Барозу ще отговори, разбира се, тъй като уважава силно ЕП, изтъкна Пиа Аренкилде Хансен.

Има версия, че писмото е още в ЕП в очакване на подпис на неговия председател Йежи Бузек. А другата версия е, че евроинституциите печелят още малко време за себе си и дават още време на София за реакция.

Говорителката на Барозу е заявила, че засега той запазва доверието си във всички кандидат-комисари. Тя каза още, че не е правено сравнение между декларациите за конфликт на интереси, попълнени от кандидатите за комисари и подобни декларации, внесени в други европейски институции, като ЕП. Нямаме служба, която да ги сравнява, изтъкна тя. dir.bg
 


Сходни връзки

Евролевицата заплаши с втори провал за Желева | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди