изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 14:56 EEST
КЗК НАПРАВИ СЕКТОРЕН АНАЛИЗ НА ДОБРОВОЛНИЯ ЗДРАВНООСИГУРЕТЕЛЕН ПАЗАР    
ЗдравеКомисията за защита на конкуренцията /КЗК/ с Решение № 1390/17.12.2009 г. прие секторен анализ на конкурентната среда на националния пазар при доброволното здравно осигуряване, обхващащ периода от 2007 г. до първата половина на 2009 г. Това съобщиха от пресцентъра на комисията. В анализа е очертана общата картина на пазара на доброволно здравно осигуряване, състоянието и очакваните тенденции за развитието му. Изследвани са конкуретните отношения между дружествата, предоставящи услуги по доброволно здравно осигуряване.

Анализът на КЗК е установил, че през изследвания период броят на участниците на пазара на доброволно здравно осигуряване в страната се е увеличил до 21 дружества, като реално действащи са около 2/3 от тях. Като цяло се отбелязва ръст през изследвания период, но обемът на този пазар все още е незначителен спрямо общите разходи за здравеопазване в страната. Ограниченият финансов ресурс, с който разполагат дружествата, ги прави непривлекателни за изпълнителите на медицинска помощ, смятат от комисията. Експертите посочват, че формата на директни плащания за получаване на здравни услуги, наложила се като предпочитана от гражданите и лечебните заведения, също затруднява развитието на пазара. Конкуренцията се осъществява на един ограничен от гледна точка броя на потребителите пазар, а профилът на потребителя се формира основно от корпоративния клиент. Това обстоятелство, както и краткосрочният характер на договорите (предимно едногодишни), обуславят динамиката в пазарните позиции на участниците.
От комисията са категорични, че от полза както за участниците на пазара, така и за потребителите, ще бъде точното определяне ангажиментите на задължителното осигуряване по отношение на гражданите и съответно дефиниране обхвата на доброволното осигуряване, както и внасяне на яснота относно услугите, предоставяни от общозастрахователните дружества и лечебните заведения, и предлагани от здравноосигурителните фондове. Необходимо е също така да се осъществи засилен контрол върху цените на стоките и услугите, отстъпките и бонусите, предлагани от здравноосигурителните дружества на клиентите, както и върху ценообразуването на изпълнителите на медицинска помощ. В хода на проучването КЗК е използвала информация от Комисията за финансов надзор, здравното министерство и Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване.
 


Сходни връзки

КЗК НАПРАВИ СЕКТОРЕН АНАЛИЗ НА ДОБРОВОЛНИЯ ЗДРАВНООСИГУРЕТЕЛЕН ПАЗАР | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди