изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 14:49 EET
Жертвите в Хаити може да се окажат над 50 хил.    
По светаМасови разрушения и жертви след трус от 7 по Рихтер в Хаити, тревога от цунами в Карибите - 13 яну
Над 50 хил. могат да се окажат жертвите на катастрофалното земетресение, което сполетя Хаити преди два дни, съобщиха информационните агенции. Вследствие от труса от 7-а степен, чийто епицентър бе на едва 16 км от столицата Порт-о-пренс, незнаен брой хора остават затрупани под домовете си и многобройните разрушени обществени сгради.

Срутени са президентският дворец, парламентът, главният затвор, катедралата, болници, училища и хиляди домове. Разрушена е и централата на силите на ООН, под чиито развалини загинаха 16 миротворци, сред тях 11 бразилци и шефът на мисията Хеди Аннаби. Вследствие от земетресението бе повреден товарителният кран на градското пристанище. Неизползваема е и контролната кула на местното летище, заради което армията на САЩ изпрати специални екипи, които да се погрижат за възстановяване на полетите от и за Хаити. "Това е най-лошото нещо, което съм виждал. Такова опустошение на едно място ще отнеме дни, дори седмици, за да се разчистят руините", заяви пред Си Ен Ен ръководителят на спешните служби на Армията на спасението в Хаити Боб Поф. Около 4 млн. души живеят във и около столицата на бедната карибска страна, която след първоначалното земетресение бе разтърсена от още няколко вторични труса, най-силният от които бе от 5.9 по скалата на Рихтер.
Нормалните комуникации в страната са прекъснати – пътищата са блокирани от руини и паднали дървета, електричеството е прекъснато, а има и недостиг на вода. Единственото осветление в Порт-о-пренс остава от захранваните от слънчеви панели светофари, предава агенция Ройтерс. "Има твърде много хора, които се нуждаят от помощ. Липсва оборудване, имаме и недостиг на чували за трупове", оплака се говорителят на местния Червен кръст. "Трудно е да се прецени с точност броят на жертвите. Много сгради се срутиха... Мисля, че загиналите са 100 000 души. Дано да не е така, защото се надявам, че хората са имали време да излязат. Обаче толкова много сгради и цели квартали са разрушени, а в някои квартали не се вижда никой, та не знам къде са всички тези хора", заяви премиерът на Хаити Жан-Макс Белрив пред телевизия Си Ен Ен.
По-рано президентът на страната Рене Превал каза, че вероятно са загинали хиляди души. Общото събрание на ООН ще проведе днес извънредно заседание заради земетресението в Хаити, предаде ИТАР-ТАСС.
Международното летище в столицата се препълни от кацащи самолети с хуманитарни помощи и спасителни екипи. Два кораба на американската брегова охрана вече акостираха в Хаити, на път е самолетоносачът "Карл Винсън", ще бъде изпратен и кораб-болница. Две хиляди морски пехотинци ще се включат в спасителните работи. Първата бригада американски спасители вече пристигнаха в Порт-о-пренс, очакват се още два екипа. Китай също изпрати спасителен екип. Русия се готви да изпрати транспортен самолет Ил-76 със спасители и лекари. От Франция, Испания, Канада, Венецуела, Чили и Йордания пътуват десетки спасители, специално обучени кучета, стотици тонове палатки, одеала и медикаменти. Израел изпраща елитна армейска част от инженери и лекари. Един от първите спасителни екипи, очаквани в Хаити, е 37-членен екип от Исландия заедно с 10 тона спасително оборудване, съобщават Ройтерс и Асошиейтед прес. Европейската комисия обяви, че ще отпусне финансиране от 3 млн. евро за подпомагане на спасителната операция в Хаити. Още 4.8 млн. долара бяха обещани от Канада. 10 млн. долара ще бъдат отпуснати в най-кратки срокове от ООН, а Световната банка осигури 100 млн. за възстановяване на страната от тежкото бедствие. dnevnik.bg
 


Сходни връзки

Жертвите в Хаити може да се окажат над 50 хил. | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди