изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 17:22 EET
Нов трус в Хаити срути повредените сгради    
По светаВторичен трус със сила 4,5 разтърси столицата на Хаити и за кратко прекъсна усилията за спасяване и издирване на пострадали от катастрофалното земетресение във вторник, предаде Асошиейтед прес.

Спасители, които се опитвали да освободят оцелели от развалините на хотел, се измъкнали изпод купчините отломки, но минути по-късно се върнали и подновили опитите да открият затрупани хора по чуващите се гласове.

Геофизическият институт на САЩ съобщи, че вторичният трус със сила 4,5 изглежда не е предизвикал големи щети, макар да е бил достатъчно силен, за да срути сгради, повредени от земетресението в във вторник с магнитуд 7, посочва АП.

Президентът на САЩ Барак Обама и предшествениците му Джродж Буш и Бил Клинтън подемат национална кампания за събиране на финансови средства за оцелелите от бедственото земетресение в Хаити, предаде межудвременно Ройтерс.

"Президентите Буш и Клинтън ще окажат съдействие на американския народ да набере помощи за Хаити, защото всички ние трябва да предприеме действия в отговор на бедствието. В тези трудни часове Америка е единна", каза Обама пред журналисти, цитира го агенцията, на която се позова БТА.

Редом с него в Розовата градина на Белия дом бяха Буш и Клинтън.

Целият свят се мобилизира, за да помогне на пострадалите. Властите в Хаити смятат, че около 200 000 души са загинали в земетресението във вторник, официално обаче засега жертвите се смятат за около 50 000 души.

Това е най-тежкото бедствие, с което някога ООН се е сблъсквала в историята си, тъй като то разруши и местните структури на организацията, обяви днес Бюрото за координация по хуманитарните въпроси, цитирано от Франс прес. "Това е историческо бедствие", отбеляза говорител в Женева.

По-рано днес ООН призова страните-членки спешно да окажат помощ на Хаити за над 562 милиона долара. Призивът беше отправен от заместник-генералният секретар на организацията за хуманитарните въпроси Джон Холмс. Той посочи, че близо половината от тези средства ще бъдат изразходвани за храна.

Самолет, натоварен с помощи, пътува от Лондон за Карибите. "Боинг 747", чиито седалки са махнати, превозва 10 тона хуманитарна помощ и ще натовари при престой в Дания още 40 тона, предоставени от УНИЦЕФ, уточни говорител на Бритиш еъруейз.

Министерството на международното развитие на Великобритания съобщи, че британски спасителни екипи са извадили двегодишно момиченце от руините на детска ясла, разрушена от земетресението, предаде ДПА. Детето прекарало три дни под развалините на сградата в столицата Порт-о-Пренс преди да бъде освободено вчера.

Заради земетресението дългогодишната практика на хаитянски педиатър, който от години лекува болни в дома си, е преминала на изцяло ново равнище, информира Асошиейтед прес. Лекарят е превърнал дома си, разположен на хълм близо до центъра на столицата Порт-о-Пренс, в полева болница за над 100 ранени при бедствието.

У нас БЧК обяви кратък номер 1255 за абонати на М-тел, на който чрез смс-и ще се набират средства за пострадалите при земетресението в Хаити. В понеделник ще бъдат направени постъпки и към другите мобилни оператори, за да могат и чрез тях да се изпращат смс-и.
По банковата сметка на БЧК има вече събрани над 10 000 лв. за пострадалите в Хаити.
dir.bg
 


Сходни връзки

Нов трус в Хаити срути повредените сгради | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди