изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 06:03 EET
НАРОДЕН КАЛЕНДАР 18 ЯНУАРИ - АТАНАСОВДЕН    
ПразнициЦърквата чества св. Атанасий Велики. Според народното поверие той преполовява зимата. В народния календар на българина Атанасовден ден бележи преполовяването на зимата и затова празникът е наричан още Сред зима.

С него са свързани много легенди, като една от тях разказва как св. Атанас /името му означава безсмъртен/ яхнал един ден своя бял кон и отишъл в планината. Качил се на най-високия връх, свалил копринената си риза и силно се провикнал: "Иди си, зимо, идвай лято!". Хората чули това и още призори започнали да берат кокичета и минзухари. Видяло ги слънцето и им се зарадвало и затова ги дарило със здраве и дълголетие.
По традиция на Атанасовден най-често се изпълняват ритуали за умилостивяване на болестите. Жените пекат сладки питки, които надупчват с вилица, за да предпазят децата от шарка. Колят червено пиле или кокошка, което приготвят с ориз и го раздават, за да гонят болестите. Връзват се люлки също, на които се люлеят децата, момите и ергените за здраве.
 


Сходни връзки

НАРОДЕН КАЛЕНДАР 18 ЯНУАРИ - АТАНАСОВДЕН | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди