изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 11:18 EEST
Д-Р СТИЛИЯН ЩЕРЕВ: НУЖНИ СА НЕ САНКЦИИ, А СТИМУЛИ ЗА ПРОФИЛАКТИЧНИТЕ ПРЕГЛЕДИ    
ЗдравеСмятам, че е редно всички граждани, дори и здравно неосигурените, да минават веднъж годишно на преглед. Това коментира за НДТ председателят на Сдружението на общопроктикуващите лекари в Добрич д-р Стилиян Щерев.


По думите му, изследванията са нужни, особено за социално значимите заболявания. "Това води до по-голяма преживяемост на човека през годините". Потърсихме за коментар д-р Щерев във връзка с решението, според което всички граждани имат право на един профилактичен преглед пред година.
Въвеждат са и санкции, съобщи Министерството на здравеопазването. Ако не направят профилактичния си преглед пациентите ще загубят здравноосигурителните си права за един месец през следващата година. Освен това могат да бъдат глобени от 50 до 100 лв. /при повторно неявяване – от 100 до 200 лв. / На санкция подлежат и родители /настойници, които не осигуряват провеждането на задължителните имунизации за децата си. "Ние сме против администриране на системата по този начин. По добре е не да има санкции, а положителни стимули", коментира председателят на джипитата от Добричка област. Д-р Щерев посочи западни държави, в които преминалият през профилактичен преглед получава опрощаване на здравно осигурителните вноски за два месеца, т. е. плаща за 10 месеца, а е здравно осигурен за година. Практически е невъзможно всички пациенти да преминат през профилактични прегледи, смята д-р Щерев. По повод твърденията на председателя на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари д-р Любомир Киров, че не са осигурени средства за всички, които задължително подлежат на прегледи - в бюджета на НЗОК са предвидени средства за около половината, добричкият лекар изрази увереността си, че при голям интерес от страна на пациентите касата ще отпусне средства от резерва си.
Между 30 и 50 процента от добруджанци преминават през годишни профилактични прегледи, сподели наблюденията си д-р Щерев. "Като че ли тенденцията е повишаване на интереса от страна на пациентите", коментира той.
Заложените санкции нарушават правата на пациентите, смята експертът от Международния институт по здравеопазване Валентина Рименова, съобщи zdrave.net. Според нея още по-голямо нарушение на правата на човека от заложената парична санкция е лишаването от здравно осигурителни права за месец. Право на пациента е да избере дали да отиде на профилактичен преглед или не и не може едно право да бъде санкционирано, смята Валентина Рименова. НДТ
 


Сходни връзки

Д-Р СТИЛИЯН ЩЕРЕВ: НУЖНИ СА НЕ САНКЦИИ, А СТИМУЛИ ЗА ПРОФИЛАКТИЧНИТЕ ПРЕГЛЕДИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди