изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 14:24 EET
ДЪРВОВИДНО АЛОЕ ОТ ПУСТИНЯТА ЦЪФНА В БАЛЧИК    
Новини
Посред зима два вида алое цъфнаха в  Ботаническата градина в Балчик, съобщи ръководителят й Ина Манчева. Едното е Aloe arborescens. То е дървовидно и родината му е африканската пустиня Кару.

Ботаническата градина в  Балчик е една от най-богатите, втора в Европа след тази в Монако. Една от големите атракции е колекцията от едроразмерни кактуси и сукуленти. В градината могат да се видят екзотични растения като бонбоненото, каучуковото и книжното дърво, рядко срещаната метасеквоя, древното гинкго, едроцветната магнолия и много други. Тя впечатлява с богатството от багри на цветни лехи, виещи се храсти и стари дървета.  Тук се отглеждат около 3000 растителни вида, принадлежащи към 85 семейства и над 800 рода с невероятно разнообразие от цветове и форми. Около 700 вида кактуси и сукуленти наброява колекцията на Ботаническата градина. 
През миналата година Ботаническата градина в Балик най-накрая се сдоби с дългоочакваната тропическа оранжерия. В момента там е истински рай. Там цъфтят и тропически сукуленти, орхидеи и бромелии. Някои цъфтят за първи път от 6-7 години, а други за първи път от 20 години, споделиха експертите. Ръководителят на Ботаническата градина Ина Манчева подчерта, че навън може да е студено като на северния полюс, но в дома на цветята са създадени максимално добри условия за отглеждане на растенията.
През 2009 г. Ботаническата градина е продължила международен обмен с над 350 градини от цял свят. Поставено е начало на нови контакти с градини от Аржентина, Бразилия, САЩ, Япония и др.
Има заявки за семена от ендемични и редки видове, които се отглеждат в Ботаническата градина в Балчик, както и към адаптирани кактуси и сукуленти. Те ще се из ползват от другите градини за научни изследвания, а също и за адаптация към техните климатични условия. Сред най-търсените са дървовидния божур, уникалната метасеквоя, витошкото лале, алое.
 


Сходни връзки

ДЪРВОВИДНО АЛОЕ ОТ ПУСТИНЯТА ЦЪФНА В БАЛЧИК | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди