изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 07:34 EEST
КЛИМАТИЧНИТЕ КАТАКЛИЗМИ НЕ СА ОТ ДНЕС    
НовиниИ през XVIII век имало необичайно топла зима в Добричко
Климатологична бележка от февруари 1790 година, съхранена в кадийските регистри на Добруджа, сочи, че климатичните катаклизми съвсем не са от вчера. Видно от нея още преди повече от два века е имало необичайно топли зими.


Бележката е под №642 и в нея се казва, че „През настоящата 1204 година, двадесет дни след Димитровден, падна малко сняг, стана студено 5-10 дни, а след това времето стана така хубаво, че вратите на стаите се оставяха отворени, мангалите се изхвърлиха. Дори до 93-и ден на пазара се седеше на слънце, та слънцето ми помогна за кръста. Ако бог пожелае да продължи така, то и мартенската нова година ще настъпи с хубаво време” 20 джемази юл-еввел 1204 /5 февруари 1790 г./”

Тя може да се намери в книгата „Османски извори за историята на Добруджа и Североизточна България”, издание на Българска академия на науките. Издадена е през 1981 г. Позовава се на османските кадийски регистри за историята на народите, влизали в състава на Османската империя.

Тези регистри са комплексен източник, във всеки от които се крият стотици документи от най-различен тип – хат- и хумаюни, фермани, ирадета, берати, писма до разни чиновници, заповеди, копия-извадки от регистрите на данъчните канцеларии, тезкерета, вакъфнамета, завещания, дарителни документи и др. В кадийските регистри са вписвали всички декрети и разпореждания на централните власти, които се отнасяли до дадената каза, всички фермани и буюрюлтии, които трябвало да бъдат изпълнявани от населението на казата – в нашия случай Хаджиоглу Пазарджик.
 


Сходни връзки

КЛИМАТИЧНИТЕ КАТАКЛИЗМИ НЕ СА ОТ ДНЕС | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди