изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 09:50 EEST
ПРОФ. ДАМЯНОВ ЩЕ РАЗРАБОТВА ПРОЕКТА ЗА ПАМЕТНИК НА ГЕН. КОЛЕВ    
НовиниНа известния български скулптор проф. Крум Дамянов ще бъде възложено да изработи проекта за паметника на ген. Иван Колев, съобщи вчера кметът на Добрич Детелина Николова.

Тя каза, че е финализирала процедурата по избор на проектант на паметника. Както НДТ вече писа, след като първият конкурс бе прекратен, инициативният комитет изпрати покани до петима автори и творчески колективи за участие в конкурса. Един се е отказал. Сред останалите четири предложения, на първо място комисията е класирала предложението на проф. Дамянов. То предвижда проектът да бъде изработен за половин година при цена от 22 560 лева. Сумата ще бъде платена на два транша – аванс от 70 процента и 30 процента след представяне на проектната документация. Предстои да бъде сключен договор, каза Д. Николова. Тя каза, че по набирателната сметка, която обяви сдружението за изграждане на паметник на ген. Колев, са събрани около 6000 лева. В бюджета на община Добрич за 2010 г. за финансиране на проекта са заложени 20 000 лева за целта.   
В края на 2009 г. проф. Дамянов беше удостоен с държавната награда „Св. Паисий Хилендарски", която се присъжда за стимулиране на български творци и изпълнители на произведения, свързани с българската история и традиции.
Скулпторът Крум Дамянов бе избран за носител на юбилейната десета награда „Св. Паисий Хилендарски" от общо 54 предложени творци, сред които писателката Леда Милева и артистът Георги Калоянчев.  Сред известните обекти, създадени с неговия талант, са паметникът „Бранителите на Стара Загора”, „Създатели на Българската държава" в Шумен, монументът „Асеневци” във Велико Търново, „Камбаните” в София.
 


Сходни връзки

ПРОФ. ДАМЯНОВ ЩЕ РАЗРАБОТВА ПРОЕКТА ЗА ПАМЕТНИК НА ГЕН. КОЛЕВ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди