изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 03:24 EEST
Европарламентът се обърка за Желева    
Европейски съюз
Комисията по развитие на Европейския парламент, която трябва да одобри или не кандидатурата на Румяна Желева за европейски комисар, трябва да вземе решение днес, след като вчера на закрито заседание координаторите не можаха да вземат.


Причина за това стана липсата на консенсус. Днес се очаква Комисията за развитие на Европарламента да гласува кандидатурата на Желева. В тази комисия обаче, ЕНП, която поддържа Желева, има малцинство. Трите групи - на социалистите, на либералите и на зелените се обявиха против българската кандидатура.

Подобно гласуване не е прецедент - преди пет години комисията по развитие трябваше да гласува за италианеца Роко Бутильоне. Неговата кандитатура обаче бе изтеглена от италианското правителство и заменена с тази на Франко Фратини.
Миналата седмица българският премиер Бойко Борисов каза, че разполага с "план Б", ако в крайна сметка Желева бъде принудена да оттегли кандидатурата си.

За одобрението на кандидатурата на Желева обаче е нужно и това на Европарламента, като вотът за 27-членната Еврокомисия ще се проведе на 26 януари. Българският външен министър Желева бе номинирана за еврокомисар по хуманитарната помощ, но членовете на Европарламента изразиха съмнения относно нейните квалификация и бизнес-връзки след като я изслушаха миналата седмица.

Ройтерс обаче коментира, че кандидатурата на Румяна Желева се е приближила с една стъпка напред към одобрението, след като правистите на ЕС не откриха несъответствие в нейното бизнес-минало, предаде БГНЕС.

Правната служба на Европарламента бе натоварена да анализира връзките на Желева с "Глобал Консулт ООД" - българска консултантска компания, работила по приватизацията, на която Желева е била управител. Правистите обаче не откриха нарушения в това отношение, каза Йозеф Шайер, зам.-председател на Европейската народна партия, която има мнозинство в 736-членния Европарламент.

Изчистването на казуса "Желева" премахва пречките по пътя към одобрението на кандидатурата й. Евродепутатите социалисти и "зелени" обаче все още имат съмнения относно нейната квалификация за поста еврокомисар и очакват те да бъдат разсеяни на дебат днес. А кандидатурата на Желева трудно ще получи одобрение без вота на социалистите, "зелените" и либералите в Европарламента.

Това означава, че пред президента на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу има две възможности: или да поеме риска да остави Желева в състава на Комисията въпреки съпротивата на Европарламента, или да поиска от България да предложи алтернативен кандидат за поста на еврокомисар.  дир.бг

Отложиха решението за Желева, няма консенсус
18 януари 2010 / News.dir.bg
Комисията по развитието, която трябваше да даде оценка дали одобрява Румяна Желева за еврокомисар, отложи своето становище за вторник, предаде БГНЕС.

Причина за това, че на тазвечершното заседание не бе постигнат консенсус. Заседаваха осемте координатора на различните политически формации, като половината от тях преди заседанието са изразили мнение, че не одобряват кандидатурата на Румяна Желева. При липса на консенсус правилникът изисква решението да се вземе с гласуване на цялата комисия по развитие, което ще стане утре.

Участниците в заседанието решиха да не дават изявления, но някои от тях като "зелени" и либерали казаха, че оценяват Желева като некомпетентна. ЕНП се оказала доста изолирана в опита си да я защити. Комисията по развитие бе отложила произнасянето на своята оценка закомпетентността на кандидатката, защото поиска мнение на правната служба на Европарламента по декларацията за конфликт на интереси.

Правната служба на ЕП, която бе сезирана заради обвинения във финансова непрозрачност по адрес на българската кандидатка за европейски комисар Румяна Желева, отказа да вземе отношение по казуса. Тя го върна обратно на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, предаде Франс прес, цитирана от БТА. "Председателят на ЕК е този, който трябва да провери истинността на декларацията" за имущество и конфликт на интереси на г-жа Желева, се казва в документ, който бе връчен на евродепутатите, отговарящи за изслушването на Румяна Желева.

"Правната служба (на Европейския парламент) не разполага със средствата да установи истинността и точността на внесената от г-жа Желева декларация", заявява службата, която бе сезирана от евродепутати след отправените към настоящата българска външна министърка обвинения, като това, че Желева укрила свое участие в консултантска фирма в България, отбелязва агенцията. Без да се произнася по същество, правната служба отбелязва, че има "разминаване" между декларации, които Желева е попълнила между ноември 2007 и февруари 2008 г., предаде Франс прес. 

Външният министър и български кандидат за еврокомисар Румяна Желева все още се води управител на фирмата "Етко – Шнайдерс" ООД и към днешна дата, сочи актуалното състояние на дружеството. Извън въпроса дали тя може да заеме поста еврокомисар, според българското законодателство Желева със сигурност няма право да бъде министър на външните работи, след като все още се води управител на фирма. "Етко-Шнайдерс" все още не е пререгистрирана в Агенцията по вписванията, но това не противоречи на закона, защото срокът изтича в края на 2010 г. Така единствената актуална регистрация на дружеството остава в Софийския градски съд. Според справката към 18 януари 2010 г., Румяна Желева е управител на фирмата, чийто собственик е дружеството "НИФ Труд" АД. Българският външен министър е вписана като управител на 1 ноември 1999 г. и до този момент няма регистрирана промяна в това състояние. Фирмата се води с капитал 5 000 000 лева и според регистъра е "действаща". Тя е регистрирана да извършва най-разнообразни дейности като преработка, производство, сделки с недвижими имоти, търговско представителство, туризъм, строителство и др.

 


Сходни връзки

Европарламентът се обърка за Желева | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди