изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 07:23 EEST
СНЕЖНА БЛОКАДА В ДОБРИЧКА ОБЛАСТ. ОБЛАСТТА БЕДСТВА, МАКАР И ДА НЕ Е ОБЯВЕНО БЕДСТВЕНО ПОЛОЖЕНИЕ    
Новини Заради непрестанния валеж и силния вятър затвориха пътищата в областта. Чужди автобуси закъсваха в преспите на път за Румъния. Само 4 автобуса ходиха до Варна. Метър и половина преспи изолираха Дуранкулак от света. Там от понеделник нямат ток, а хлябът е на привършване.

 

Тежка зима скова Добричко. В ранния следобед днес от Областно пътно управление /ОПУ/ съобщиха, че са затворени  за движение всички републиканските пътища в общините  на област Добрич. Работи се по почистването само на основните пътни артерии - Добрич-Варна, Добрич-Балчик, Добрич-Генерал Тошево, Добрич-Силистра и Добрич-Крушари, добавиха от управлението. Допълнително уточниха още, че остава затворен за движение път I-9 Балчик-Оброчище-Албена-Кранево. По данни на ОПУ вчера следобяд снежната покривка в областта е била 20-25 см, като на много места има образувани са снегонавявания.

 

НАЙ-ТЕЖКА БЕ ЗИМНАТА ОБСТАНОВКА В ШАБЛА И КАВАРНА

 

Кметът на Шабла Красимир Кръстев съобщи, че заради авария селата Граничар, Захари Стоянов, Дуранкулак, Смин са без ток. "Заради навявания е закъсал в района на село Ваклино, разбрах, турски автобус, пътуващ по линията Истанбул - Мамая" - каза още Кръстев и добави, че на същото място е закъсал и екип на "Е.Он", който пътувал, за да отстрани аварията и да възстанови електрозахранването в селата. "Човек в рибарското селище е получил инфаркт и бе транспортиран от военни от зенитния полигон до Спешния център в Шабла, където състоянието му бе стабилизирано" - каза още кметът на Шабла. Той добави, че по-късно с общински джип мъжът е бил откаран до болницата в Каварна.

В цялата община Каварна пътищата са непроходими. Със заповед на кмета Цонко Цонев са затворени училищата и детските градини, които работят само с дежурни групи, каза Цонев. "През нощта във вторник с наша техника изтеглихме закъсал турски автобус, който е на паркинга на хотел "Отдих". Сутринта рано /вчера/ с наша техника транспортирахме и 16-годишна родилка до болницата, а болен на хемодиализа ще бъде докаран в болницата, като се разчисти пътя" - каза още Цонев. Той добави още, че в сутрешните часове блокирани в общинския хотел "Каварна" са били футболистите на "Калиакра" и "Добруджа", които са на подготовка в морския град. Без ток в каварненско бяха село Българево, част от село Свети Никола и Камен бряг и много райони на Каварна. Градът е и с прекъснато водоподаване, поради повреда в помпена станция 2.

На провелото се заседание на Щаба за координация в областна управа е обсъдена усложнената зимна обстановка, като е взето решение да

 

НЕ СЕ ОБЯВЯВА БЕДСТВЕНО ПОЛОЖЕНИЕ

 

в областта.  

Това съобщиха от пресслужбата на областна администрация. Към вчерашна дата обстановката по общини бе следната - Балчик: Пътищата се опесъчават, затворени са Балчик- Оброчище и Балчик- Ляхово, Балчик- Каварна е трудно проходим. Навсякъде има електричество и водоснабдяване. Крушари: Всички пътищата са затворени с изключение на главният път Добрич-Крушари. Навсякъде има електричество и водоснабдяване. Шабла: Село Дуранкулак и с. Граничар нямат ток. Непроходимо, всички пътища са затворени. Каварна: Българево, Свети Никола, Камен Бряг и квартали на гр. Каварна са без ток. Българево е и без водоснабдяване. Всички пътища са непроходими. И в тази община ситуацията е най- критична. Тервел: Обстановката е нормална (има ток и вода), няма постъпили сигнали за бедстващи, пътищата са затворени по нареждане на кмета. Генерал  Тошево: Всички пътища са затворени. Навсякъде има електричество и водоснабдяване.  Добричка: Всички училища в община Добричка са затворени. Затворени са пътищата Енево-Поручик Гешаново-Подслон, Карапелит- Медово-Владимирово, Карапелит-Дряновец-Воднянци-Хитово- Алцек, Владимирово-Бдинци-Вратарите, Победа-Методиево, Стожер-Соколник, Стожер-Дебрене. Общината е разделена на четири района, техни отговорници са тримата зам.-кметове е секретарят, каза за НДТ кметът Петко Петков. Той допълни, че разполагат с четири високопроходими коли - две "Нива" и две "УАЗ". С една от "Ниви"-те вчера сутринта са извозени от Добрич до дома в Овчарово директорът и учителките.Добрич: Обстановката е нормална, пътищата са опесъчени и проходими. Навсякъде има електричество и водоснабдяване.

Днес на всички затворени пътни участъци имаше  присъствие от служители на "Пътна полиция", информира гл. инспектор Жулиян Минев, като добави, че не са били регистрирани катастрофи.

По информация на началника на РИО - Добрич, Рина Иванова вчера са

 

ПРЕУСТАНОВЕНИ УЧЕБНИТЕ ЗАНЯТИЯ

 

за всички училища в общините Каварна, Добричка, Крушари, Балчик и Шабла. В община Генерал Тошево учат три училища, в община Тервел - едно. Провеждат се учебни занятия в община Добрич. Предстои обявяването на неучебни дни от 19 до 21 януари от кметовете на  общините  Балчик, Крушари, Каварна, Шабла, Генерал Тошево и Добричка.

От хлебозавода в града съобщиха, че с малки закъснения вчера са успели да закарат хляб до всички населени места. От Автогарата в града заявиха, че единствено 4 автобуса от Добрич са пътували до Варна. По всички останали направления не са пътували автобуси.

Взети са мерки и има къде да бъдат настанени болните на хемодиализа, каза за НДТ директорът на Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич д-р Мариян Ананиев. Той посочи, че през предходното денонощие през тази процедура е трябвало да преминат 27 пациенти. Ритъмът на работа в болницата е нормален за такава ситуация, каза д-р Ананиев.

    Непрекъснато коли на "А.С.А. Шеле" почистваха основните пътни артерии. През деня служители на фирмата с ръчни мотофрези почистваха и тротоарите в града. "Имаме достатъчно количества сол и магнезий. Проблемът е от непрекъснатия снеговалеж и вятър. Допълнително усложнение за почистване на улиците в града създават паркиралите автомобили, както и закъсалите. В тази връзка отправям апел към жителите на града да не излизат с лични автомобили, ако не им е крайно наложително" - каза за НДТ управителят на фирмата Григор Алексиев. Той заяви, че още от три часа четирите автомобила излизат по улиците в града. "Допълнително имаме сключен договор и на наше разположение имаме още трактори, с които допълнително ще почистваме улиците" - допълни Алексиев.

 

КМЕТСТВОТО ПРИЗОВА ДА НЕ ПАРКИРАМЕ ПО УЛИЦИТЕ

 

От община Добрич отправиха призив към шофьорите да не паркират на улиците, по които се движи масов градски транспорт, за да се осигури достъп на снегопочистващите машини. Бе отправен апел и към собствениците и наематели на заведения и към гражданите да почистват снега, за да се осигури нормално движение по тротоарите и достъп до жилищни и офис сгради.

От кметството в Добрич съобщиха, че всички пътни артерии в Добрич са проходими при зимни условия. Цялата налична техника на "А.С.А България" и допълнително ангажираната от община Добрич почиства първостепенните трасета и булеварди. Веднага след нормализиране на обстановката машините ще започнат да навлизат и в останалата улична мрежа по кварталите, увериха от общината. Оттам съобщиха, че всички учебни заведения в Добрич се отопляват и работят в нормален режим. Сутринта са възникнали проблеми в движението на градския транспорт, но те са преодолени.

 

В БАЛЧИК И 21 ЯНУАРИ Е НЕУЧЕБЕН ДЕН

 

Днес учебните заведения в община Балчик бяха затворени, няма да се учи и утре, и на 21 януари, съобщиха от кметството. Причината е усложнена заради продължаващия снеговалеж и силния вятър зимна обстановка, образуваните преспи, които на места стигат и метър и половина. Вече четвърти ден словашки и турски кораби със зърно чакат да бъдат обработени на пристанището в Балчик. Това ще стане, когато зимната обстановка се нормализира, научи НДТ.

От кметството информираха, че до 14.30 часа днес е осигурен хляб до всички населени места. Роторен снегорин е разчиствал пътя и до село Стражица. Електричество е имало навсякъде, но вятърът е създавал проблеми на дежурните екипи. Екипна ВиК е отстранявал авария на помпа, доставяща вода за селата Стражица и Бобовец.

От БКС са заявили, че основните пътни артерии в Балчик са проходими при зимни условия. Разчистване на останалите улици в Балчик ще започне едва, когато снеговалежът спре и вятърът утихне.

Ръководството на общината е получило разрешение от Генералния щаб на Българската армия за използване на специализирана техника от местното военно поделение за транспортиране на хора и продукти до труднодостъпни места. Дежурните екипи на болницата поддържат постоянна връзка с администрацията за евентуално съдействие при оказване помощ на нуждаещи се.

 

В ДУРАНКУЛАК: "ИЗОЛИРАНИ СМЕ ОТ СВЕТА"

 

"Изолирани сме от света. От 18 часа в понеделник нямаме ток, хлябът е на привършване, а пътищата са непроходими, заяви за НДТ кметът на пограничното село Дуранкулак Зюмбюл Медаров. По негови думи преспите в най-североизточната точка на страната са близо метър и половина.

Екип на НДТ

 

Снимки: Димитър Апостолов и Йоанна Дукова

 


Сходни връзки

СНЕЖНА БЛОКАДА В ДОБРИЧКА ОБЛАСТ. ОБЛАСТТА БЕДСТВА, МАКАР И ДА НЕ Е ОБЯВЕНО БЕДСТВЕНО ПОЛОЖЕНИЕ | 7 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
СНЕЖНА БЛОКАДА В ДОБРИЧКА ОБЛАСТ. ОБЛАСТТА БЕДСТВА, МАКАР И ДА НЕ Е ОБЯВЕНО БЕДСТВЕНО ПОЛОЖЕНИЕ
Автор: Anonymous да 2010-01-19 @ 21:53 EET
В Добричка област няма села Гешанци и Дрянково, а съответно Поручик Гешаново, Фелдфебел Дянково и Дряновец и се пише КарапЕлит, а не Карапилит.
СНЕЖНА БЛОКАДА В ДОБРИЧКА ОБЛАСТ. ОБЛАСТТА БЕДСТВА, МАКАР И ДА НЕ Е ОБЯВЕНО БЕДСТВЕНО ПОЛОЖЕНИЕ
Автор: Anonymous да 2010-01-20 @ 11:00 EET
Вие после четели това което пишете -уж били преостановени пък после  пишете че се  чакало да обявят за неучебни същите области.И аз следя новините за да знам дали да водя детето си на у-ще-глупости
СНЕЖНА БЛОКАДА В ДОБРИЧКА ОБЛАСТ. ОБЛАСТТА БЕДСТВА, МАКАР И ДА НЕ Е ОБЯВЕНО БЕДСТВЕНО ПОЛОЖЕНИЕ
Автор: Anonymous да 2010-01-20 @ 12:29 EET

Те подчинените на Петков цял ден на топличко пред компютрите си на лаф-моабетчета.....

СНЕЖНА БЛОКАДА В ДОБРИЧКА ОБЛАСТ. ОБЛАСТТА БЕДСТВА, МАКАР И ДА НЕ Е ОБЯВЕНО БЕДСТВЕНО ПОЛОЖЕНИЕ
Автор: Anonymous да 2010-01-20 @ 15:35 EET

Колко от кметовете живеят в селата от общината а Петко Петков в кое село живее

СНЕЖНА БЛОКАДА В ДОБРИЧКА ОБЛАСТ. ОБЛАСТТА БЕДСТВА, МАКАР И ДА НЕ Е ОБЯВЕНО БЕДСТВЕНО ПОЛОЖЕНИЕ
Автор: Anonymous да 2010-01-20 @ 16:46 EET

Почистването на пътищата е грижа на държавата - на централната власт, а не на общините, за почистване на тях не им дават пари.

СНЕЖНА БЛОКАДА В ДОБРИЧКА ОБЛАСТ. ОБЛАСТТА БЕДСТВА, МАКАР И ДА НЕ Е ОБЯВЕНО БЕДСТВЕНО ПОЛОЖЕНИЕ
Автор: Anonymous да 2010-01-21 @ 02:20 EET
Тази държава и армия няма вече,да я включат в помощ при такива бедствия.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди