изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-17 @ 02:45 EEST
В Москва: На българите им попречила ”руската мафия”    
По света "Представител на София напусна Брюксел със скандал", пише днес московският в. "Росийская газета" и уточнява: "На българите им попречила "руската мафия".

Българският външен министър Румяна Желева си направи двоен самоотвод - от министерския пост и като кандидат за поста еврокомисар за международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи, пояснява руският официоз, цитиран от БТА.

Крайно несполучливо бе за Желева обсъждането на нейната кандидатура в Европейския парламент. В началото стана дума за "конфликт на интереси" - Желева уж нарушила закона, като останала до 2009 г. собственик на българската приватизационна компания "Глобал консулт". Противниците й се опитаха също да я обвинят, че поддържа връзки чрез своя съпруг бизнесмен с "руската мафия" в България - без да си направят труда да представят доказателства, пише вестникът.

Желева настояваше, че се е оттеглила от бизнеса още през 2007 г., щом била избрана за депутат от Европарламента, и е "декларирала всичко, което е трябвало". Проверка на юридическата служба на Европарламента оневини Желева; тогава евродепутати - либерали и "зелени", я атакуваха от друга посока и заявиха, че тя просто е некомпетентна, посочва изданието.

Българският министър-председател Бойко Борисов прие оставката на Желева като кандидат за еврокомисар, но не и от министерския пост, припомня то.
"Не виждам причини да го направя", заявил Борисов, цитиран в материала.

Междувременно директорът на руското бюро на Интерпол Тимур Лахонин заявил, че организирана руска мафия няма, че това е мит.
"Понятието мафия предполага взаимодействие с политически и държавни структури. В този смисъл руска мафия в чужбина според мен няма", обяснил Лахонин според "Росийская газета".

На страната на Желева застана и шефът на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, изтъква "Комерсант". "Декларацията за интересите на Желева като кандидат-член на Еврокомисията е съвсем точна и пълна", заявил Барозу според изданието, което също напомня благоприятните за Желева констатации на юристите към Европарламента. Затова вчерашното решение на Желева да оттегли кандидатурата си и да напусне изобщо политиката бе неочаквано. Българският премиер Бойко Борисов обаче информира Барозу, че смята да предложи нов кандидат за еврокомисар - вицепрезидента на Световната банка Кристалина Георгиева. Жозе Мануел Барозу тутакси приветства "бързото решение" на българските власти, допълва "Комерсант".

 


Сходни връзки

В Москва: На българите им попречила ”руската мафия” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди