изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 00:10 EEST
Силен финансист влиза в кабинета    
Новини
Министър-председателят Бойко Борисов ще предложи пред парламента персонални и структурни промени в правителството, след което за министър ще бъде поканен и макроикономистът Илиян Михов. Това съобщи премиерът на пресконференция след заседанието на Министерския съвет.


Михов е сред първите 500 макроикономисти в света, каза Борисов. Той е професор в INSEAD (Institut Europeen d'Administration des Affaires - Европейски институт по бизнес администрация). Наскоро Илиян Михов нашумя с идеята за модифициран валутен борд до приемането ни в еврозоната, която бе дискутирана оживено и отхвърлена от българските макроикономисти.

Михов ще подсили финансово-икономическата част от кабинета, коментира премиерът, цитиран от БТА.

Новият министър ще подпомага работата на правителството в наблюдението на икономиката и на финансовите операции, които кабинетът прави за балансиране на бюджета. Според БНР функциите му ще бъдат уточнени допълнително.

В отговор на въпрос министър-председателят заяви, че първоначалната идея е била Кристалина Георгиева да стане вицепремиер в правителството до края на 2009 г., но ангажиментите й в Световната банка не са позволили това да стане в този период.
Стигнахме до консенсус тя да дойде през март-април в България, но създалата се ситуация наложи бързо да докажем на Брюксел и на евроатлантическите партньори, че имаме кандидат, който може да върши много работа на европейското правителство, коментира премиерът.

Той отклони отговора на въпрос дали Михов ще бъде нов вицепремиер с уговорката, че следващата седмица ще станат ясни ресорът и задачите, които му се възлагат.

Повод за рокадата е оставката на Румяна Желева от поста външен министър, която бе приета днес. На нейното място ще бъде избран сегашният министър на отбраната Николай Младенов, а военното министерство ще поеме заместникът му Аню Ангелов.

Меглена Плугчиева ще бъде новият представител на България в Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), съобщи министър-председателят. Той добави, че по този начин дава пример как трябва да се отнасяме, когато има българска кандидатура. Независимо от коя партия е, трябва да заставаме зад тях и да ги подкрепяме, заяви Борисов.

Правителството одобри и номинацията на Кристалина Георгиева за еврокомисар.

dir.bg

 


Сходни връзки

Силен финансист влиза в кабинета | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Силен финансист влиза в кабинета
Автор: Anonymous да 2010-01-20 @ 17:21 EET
жална ни майка с още един недорасъл макроикономист който и един ден няма практически стаж работа в ситуация като в нашата мила Родина.



Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди