изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 01:54 EEST
ИЗОСТАВАМЕ С УСВОЯВАНЕ НА СРЕДСТВА ПО ОП "ОКОЛНА СРЕДА"    
Екология800 млн. евро ни чакат. За това, че България изостава в изпълнението на европейските директиви за опазване на водните ресурси е сигнализирал Георги Терзов от дирекция "Управление на водите" в МОСВ, на провел се семинар, съобщиха от ведомството. Проявата е била организирана от Икономическия институт на БАН в партньорство с още 5 други бизнес структури. Причина за това е, че пречиствателната и канализационна инфраструктура у нас е изграждана преди 20-30 години и то не много последователно, смятат експертите.


Евродирективите обхващат над 920 селища у нас, като 120 са приоритетни - с жители над 10 000 души и задължително всяко от тях трябва да има собствена пречиствателна станция. В момента 69 нямат такава, като сред тях са Ямбол и Ахтопол. В много от дунавските градове пречистването на водите не функционира, но е в период на изграждане. Отпуснатите средства по ОП "Околна среда" са 1.2 млрд. евро, като за 400 млн. евро вече има сключени договори, съобщават от МОСВ. Според експертите, ако искаме да успеем със сроковете до края на годината, трябва да ускорим темпа по усвояване на финансовата помощ от ЕС.
Финансирането по програмата няма да спре, тъй като е предвидено разсрочване в плащането. Променен е и подходът за отпускане на средствата. Вече няма да се прилага състезателен принцип при кандидатстване от общините, а ще се отправят директни покани към най-проблемните агломерации, е станало ясно в рамките на семинара. Експерти от МОСВ призовават за по-голяма активност от страна на общините.
 


Сходни връзки

ИЗОСТАВАМЕ С УСВОЯВАНЕ НА СРЕДСТВА ПО ОП "ОКОЛНА СРЕДА" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.38 секунди