изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 18:45 EEST
Турски военни са искали преврат и война с Гърция    
По света

Според турските медии, през 2003-та година, военните са искали да предизвикат хаос в страната, да направят преврат и да доведат Турция до война с Гърция. Според публикациите планът на военните  е бил наречен операция "Чук". Били са планирани различни акции като организиране на бомбени нападения в петък в джамиите "Фатих" и "Беязит" в Истанбул. Целта е била да се създаде хаос в страната и атмосфера за преврат.



В плана е било заложено също Турция и Гърция да бъдат доведени на прага на война и да бъде предизвикана международна криза в района на Егейско море. За целта турски изтребител щял да бъде свален нарочно от Турция. Според вестник "Тараф" в плана са били замесени общо 162 военнослужещи, от които 29 генерали и 133 офицери.

През октомври 2008 г. в съд в Западна Турция започна процес срещу 86 души, включително офицери от запаса, политици и адвокати, обвинени в рамките на разследването срещу ултранационалистическата организация "Ергенекон", заподозряна в подготовка на преврат срещу правителството на Партията на справедливостта и развитието. Срещу тях бяха повдигнати обвинения в планиране на убийства и атентати, имащи за цел да тласнат Турция към хаос и да предизвикат военен преврат. В края на март 2009 г. турски съд прие втори обвинителен акт по делото "Ергенекон", в който са повдигнати обвинения срещу още 56 души.

Всичко започна през 2007-а, когато полицията откри пълен с боеприпаси и оръжия дом в истанбулския квартал Умрание. Тогава бяха задържа група ветерани с по-нисък ранг, но операцията се разшири и обхвана твърдолинейни националисти и светски настроени политици, журналисти и други заподозрени.

След 13-месечно разследване на 14 юли 2008-а в съда бе внесен обвинителен акт срещу тайна организация, наречена "Ергенекон". В обвинителният акт се казва, че организацията, с предполагаема подкрепа на някои генерали в оставка и с връзки с военни на действителна служба, е имала за цел да се превърне в реална власт в Турция. Прокуратурата твърди, че "Ергенекон” има широко разклонени структури, включващи журналисти и наемни убийци, но че те не контактуват помежду си, а получават нарежданията си отгоре. В обвинителния акт се казва още, че тази конспиративна структура е правила опит да разработи средства за химична и биологична война и стои зад незаконния трафик на наркотици в Турция.

Предполагаемите лидери на конспирацията са били генералите с четири звезди в оставка Хуршит Толон и Сенер Еруйгур, който е шеф на Асоциацията "Ататюркска мисъл". Обвинителният акт срещу "Ергенекон" е от 2455 страници и включва сензационни твърдения за неотдавнашни събития в Турция.

Главният прокурор на Истанбул Айкут Ченгиз Енгин заяви, че предполагаемите членове на "Ергенекон" може да бъдат обвинени, че са "подстрекавали други" да извършат няколко нападения, включително стрелбата в Държавния съвет и нападението с ръчна граната срещу централата на светския всекидневника "Джумхуриет" в Истанбул. Наблюдателите първоначално приписаха тези инциденти на радикалните ислямистки екстремисти, определяйки ги като симптоми на по-голяма заплаха от ислямизъм в мюсюлманската, но все пак светска държава. В по-ранни репортажи в печата за "Ергенекон" се изказваха предположения, че организацията е имала връзка с убийството на турския журналист от арменски произход Хрант Динк, но това не присъства в обвинението.

Еруйгур е обвинен в подготвянето на няколко неуспешни опита за военен преврат по време и след неговия мандат като командир на жандармерията между 2002-а и 2004 г. Генералът може да бъде обвинен и в заговор за нападения и атентати тази година с цел да провокира сваляне на правителството на ПСР от военните. Задържаните бивши генерали настояват, че не са сторили нищо незаконно или срещу интересите на Турция, а турските въоръжени сили отричат всякакви връзки с „Ергенекон”.

http://news.bpost.bg

 


Сходни връзки

Турски военни са искали преврат и война с Гърция | 2 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Турски военни са искали преврат и война с Гърция
Автор: Anonymous да 2010-01-22 @ 13:44 EET
тез хора полудяват


Турски военни са искали преврат и война с Гърция
Автор: Anonymous да 2010-01-22 @ 15:10 EET
Това е естествена реакция на светски настроени военни срещу пълзящата ислямизация в Турция. Която накрая ще ги доведе до ислямска република, като в Иран?

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди