изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-28 @ 23:55 EET
КРИЗА Е: Депутати чупят рекорди по връзки с чужди страни    
ПарламентПарламентарен туризъм. С тези две думи бивш депутат разяснява какво вършат групите за приятелство към парламента - иначе утвърдена форма за контакти с колеги зад граница.

41-вото НС не изостави традицията. Нещо повече - депутати счупиха рекордите по записванията си в групи. В предишния парламент те стигнаха до 77, сега са 80. Някои пък са се сприятелили с 20, 30 и повече страни. Първото място държи депутатът от ДПС Касим Дал с... 54 групи! Плътно по петите му е Хасан Адемов (ДПС) - 51 групи. В 50 е човекът на Яне Янев Дарин Матов.

А само допреди година за един от най-активните в интерпарламентарните контакти минаваше ексдепутатът от червените редици Добромир Задгорски с... пет групи. Че бе и сочен с пръст заради мерака си. “Един депутат в десет, двайсет групи?! Това е безумие”, чуди се днес Задгорски на избуялите приятелски чувства на колегите си и добавя с тъжен опозиционен тон: “Преди имаше неписано правило, че не може да си член на повече от 5-6 групи. Правила вече очевидно няма...”

Черно на бяло правилникът не поставя ограничение. Участието в група за приятелство се възприема като израз на свободна воля. Записалите се нямат и много задължения - посрещат чуждите парламентарни делегации в зала “Изток” или зала “Запад” на НС. Ходят на мероприятия и приеми, организирани от дипломатическите представителства в София на съответните страни. За целта са си връчили визитките в посолството.

За разлика от парламентарните комисии мястото в група за приятелство не им носи допълнителен доход. Затова пък е златен шанс за задгранична командировка. Особено до екзотични местенца.

Преди 2 г. Ваня Цветкова от ПГ на БНД се жертва за африканска дестинация. “Никой не искаше, защото пътуването беше трудно”, обясни тя след завръщането си от Габон. Преди 3 г. как се бори корупцията учиха в Танзания трима - по един от всяка партия в тройната коалиция. Дали нещо научиха е спорно от гледна точка на нивото на корупцията. Затова пък се снимаха за спомен в резервата “Нгоронгоро”. Примерите могат да продължат с още привлекателни за европееца посоки. Те водят до Кения, Индонезия, Чили, Монголия, Куба, Виетнам, Катар и др. Чак до идеята за група за приятелство с Кабо Верде, по която народните представители се бяха запалили от разкази на семейство Паси. Но до посещение не се стигна.

Записването в група не гарантира самолетен билет. Не всеки може да се вреди за визита. Но защо да не се опита. В най-добра стартова позиция са председателите. И, забележете, няма условие те да владеят езика на страната. Според неписано правило председателите биват включвани в делегациите на президента и премиера при посещение в съответната държава. Случват се и изключения. В Израел неотдавна Бойко Борисов не взе със себе си шефа на парламентарния съюз за дружба с Израел Яне Янев.

Друга вратичка за пътувания на служебни разноски са поканите за гостувания. “Много канят китайци, японци”, твърди ексдепутат. Затова има наплив към доказано щедри страни. Други - като групите за Афганистан или Северна Корея, дълго стоят празни. Има и своебразна външнополитическа мафия в НС. Поне според депутати с няколко мандати зад гърба си. Как съпричастните към нея се уреждат остава загадка.

“Марио Тагарински е от тези, които много пътуват”, припомня си ексдепутатът от ДСБ и бивш министър Евгени Чачев. Думите му доказват и числата. 40-ото НС изхарчи за задгранични воаяжи общо 3 459 852,97 лв. Палмата на първенството бе за Соломон Паси, тогава шеф на външната комисия. Международните му контакти са стрували 128 743, 57 лв. И второто място се пада на Тагарински - 103 610, 22 лв. Трета бе Татяна Дончева (102 650 лв.). За сравнение шефът на 40-ото НС Георги Пиринскиизхарчи 83 401,72 лв. Сумите са за всякакви гостувания, не само по линия на групите за приятелство. На мода са семинари срещу корупцията, дискриминацията, половото равенство. Дали 41-ото НС ще надвие по харчове предишното и кои ще са новите шампиони, предстои да се види.

Дотук е ясно кои държави се радват на най-голям интерес (б.р. - виж таблицата) и кои депутати са преминали психологическата граница от десет групи. А те не са малко. Шампион от групата на ГЕРБ е Антоний Йорданов- 29 групи, председател на тази за Афганистан. В 23 се е записал Стефан Дедев, в 20 - Светослав Тончев, шеф на групата за Палестина, в 19 - Даниел Георгиев. В 15 е Александър Стойков, с чието име е свързан още един куриоз - не знае чужди езици.

В 12 са трима гербери - Валентин Николов, Емил Гущеров и Лили Иванова. В 11 са съпредседателката на ПГ Искра Фидосова(оглавява групата за Сърбия), Костадин Язов, Ирена Соколова, Силвия Хубенова, Цветан Сичанов и Юлияна Колева. В десет са шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова, Иван Иванов, Любомила Станиславова и Светомир Михайлов. Не липсват и обратни примери -председателят на британската група Доброслав Димитров членува само в още - на САЩ. Младата международна надежда на ГЕРБ Моника Панайотова (владее английски, френски и испански) е в групите за Белгия, САЩ и Франция. На първата е председател.

Срещат се и любопитни факти. Александър Ненков, 26-годишен с диплома за европейски отношения, е в групи за далечни страни - Индия, Китай, Куба, Мексико, Палестина, Тайланд, Уругвай, Чили. Борис Грозданов има предпочитания само към Велики сили - Австрия, Германия, Китай, Русия. Д-р Красимир Петров, известен пътешественик, е шеф на цели две групи - за дружба с Монголия и Уругвай.

Социалисти членуват в три-четири групи. Изключенията на единия полюс са историкът проф. Андрей Пантев (22), масонът Спас Панчев (14), юристът Янаки Стоилов (13), ексминистър Румен Петков (10), Румен Такоров (8). На другия полюс са Георги Петърнейчеви Димитър Горов, които не са се записали никъде. Куриозно е, че ексминистър Пламен Орешарски владее английски, а пък е приятел само с Австрия и Германия. Сергей Станишев влага сили единствено на групата за Великобритания.

В най-широки рамки се движат депутатите от ДПС - от Ахмед Доган и Делян Пеевски, които не членуват никъде до рекордьорите Дал (54) и Адемов (51), както и Ариф Агуш (35), Ремзи Осман (30), Емел Етем (30), Митхат Табаков (31),Алиосман Имамов (28), Юнал Лютфи (22), Джевдет Чакъров (22) и др. Любопитно е, че председателите на групи са останали верни само на съответната държава - Йордан Цонев - Литва, Камен Костадинов -Узбекистан, Рамадан Аталай - Алжир, Гюнай Сефер - Иран.

Само с влиятелни държави се занимава водачът на “Атака” Волен Сидеров- Великобритания, Италия, Русия, САЩ и Франция. Средно в 5 групи участват сподвижниците му. Хубавата Калина Крумова, която знае английски, френски и италиански, е направила добър подбор - Австралия, Бразилия, Куба, Филипините, Финландия, Франция и Япония.

Не са се увлекли и от “Синята коалиция”. В 10 групи са само двама - бившият разузнавач №1 Димо Гяуров и Кирчо Димитров. Мартин Димитров е шеф на група за Естония. Иван Костов не членува в група.

Бившата ПГ на Янев здраво конкурира ДПС. Дарин Матов е в цели 50 групи, Бисерка Петрова - в 28, Кристияна Петрова - 24, Димитър Чукарски - 18. Известният пътешественик Тагарински е в 28.

В кризата 41-вото НС се въздържа от безсъдържателни, но скъпи дестинации. “Спирам екзотичните пътувания”, обеща пред “Труд” шефката на парламента Цецка Цачева. До кои държави са пътували депутатите, кои са похарчили най-много и по каква линия, НС предстои да отговори по закона за достъп до информация. А “Труд” ще информира читателите.

http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

КРИЗА Е: Депутати чупят рекорди по връзки с чужди страни | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди