изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 18:09 EET
ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ: Желева все пак е управител на "Етко-Шнайдерс"    
НовиниВъпреки че случаят с неуспелия кандидат-еврокомисар и вече бивш външен министър Румяна Желева може да се смята за приключен, от предоставената на "Дневник" справка от фирменото отделение на Софийския градски съд става ясно, че тя все още е управляващ и представляващ дружеството "Етко-Шнайдерс" ООД (виж факсимиле № 1).

Казусът възникна заради декларацията й при встъпването й в длъжност като външен министър през юли 2009 г., в която Желева е посочила, че 12 месеца преди назначаването й е била в управлението на "Етко-Шнайдерс" ООД. Дадената от СГС справка показва, че според актуалното състояние на фирмата към датата 20.01.2010 г. тя продължава да е управител. В документа е посочена крайна дата 01.01.2008 г., откогато тече тригодишният срок за пререгистрация на фирмите. От търговското отделение на съда поясниха, че към момента заявление за промяна на състоянието, както и за пререгистрация не е подавано.

В понеделник шефът на кабинета на Желева в качеството й все още на външен министър Димитър Кюмюрджиев категорично отрече пред "Труд" началничката му да има участие в "Етко-Шнайдерс". "Румяна Желева е напуснала управлението на фирмата на 7 януари 2002 г. с решение на общото събрание на съдружниците, след като тя е подала молба. Имам го документирано пред мен", заявява той пред вестника.

"Попитан защо тази информация не фигурира в регистрите, Кюмюрджиев посъветва въпросът да се отправи към Софийския градски съд. Помолен да изпрати документа на "Труд", той заяви: "Няма да ви изпратя нищо! Каквото искате пишете!". Кюмюржиев не можа да отговори нищо за статута на Желева в "НИФ Труд" АД. Думите на Кюмюрджиев обаче се разминават с написаното в декларацията за конфликт на интереси, подадена от Желева при встъпването й в длъжност като външен министър това лято", се посочва в публикацията.

В сряда пред БНР, след като беше приета оставката й като министър, на въпрос за участието й в "Етко Шнайдерс" Желева каза: "Това вече минава всички граници и аз смятам, че трябва да гледам натова с насмешка".

Фирмата нашумя и с връзка с едно от създадените преди 1989 г. от режима на Живков задгранични дружества. Към темата насочи изказване на външния министър от кабинета Станишев Ивайло Калфин в Брюксел, че Желева управлява фирма, основана от бившата комунистическа Държавна сигурност. Става въпрос за регистрираната през 1988 г. във Вадуц, Лихтенщайн - ETCO EUROPEAN TRADING ESTABLISHMENT, която според тамошния регистър е все още действаща. Тя се представлява от адвоката Иво Бек, но за неин основател се сочи Георги Найденов, бивш шеф на "Тексим банк" от времето на Живков.

Връзката с управляваната от Желева Фирма е през друго българско дружество - "Етко-Дунавия", което до 2002 г. е било съсобственик на "Етко-Шнайдерс" заедно с "НИФ ТРУД". "ЕТКО-ДУНАВИЯ" е регистрирана през 1990 г. като филиал на лихтенщайнската фирма "ЕТКО ЮРОПИЪН ТРЕЙДИНГ ЕСТАБЛИШМЪНТ". Според публикациите разрешението за регистрация на филиала е дадено от Министерството на икономиката и планирането в Заповед N°28 от 26.07.1989 (виж факсимиле № 2). / "Дневник"

 


Сходни връзки

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ: Желева все пак е управител на "Етко-Шнайдерс" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди