изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 07:05 EEST
По-тежко ранен е един от четирима рейнджъри    
По света
Критично остава състоянието на най-тежко пострадалия при ракетната атака в Кандахар младши сержант Александър Христов Александров. Той е на командно дишане, съобщи военният министър Николай Младенов.


Към момента сержант Александров е в стабилно състояние, уточни министърът, цитиран от "Фокус".

Четирима български рейнджъри от 6-та охранителна рота бяха ранени в неделя при ракетна атака срещу летище Кандахар в Афганистан около 21.55 часа местно време (19.25 ч. българско време) по време на посещение на българския министър на отбраната Николай Младенов. Ракетата се е взривила на около 300-400 метра от мястото, където министърът е провеждал среща с българските войници в Афганистан, но той е останал невредим. При обстрела пострадаха и трима чуждестранни войници.

От четиримата наши войници Александър Александров е най-тежко пострадал. Затова той е бил опериран от лекари в американската болница. Останалите пострадали са: ефрейтор Йордан Петьов Петков, редник Явор Кирилов Иванов и редник Лъчезар Данаилов Иванов. По думите на министъра медицинска помощ е оказана веднага на българите, като на място са пристигнали освен българска линейка и други медицински екипи.

На този етап най-важното нещо е здравето на четиримата ранени, каза Младенов в отговор на въпрос дали инцидентът ще промени графика на посещението му и на отпътуването. Той посочи, че не може да прогнозира дали е възможно някой от пострадалите да бъде транспортиран обратно с българската делегация.

По неофициални данни една ракета е ударила контейнер, използван за спане от румънски войници, съобщава "Дневник". При експлозията шрапнели са врязали в съседния български контейнер. В него не е имало войници, защото те са били пред него. Разлетелите се парчета са ги ударили, докато са били на открито. Силите на НАТО издирват още 4 ракети, за които има информация, че са разположени и са насочени съм базата. Обикновено, подобен обстрел се извършва с ракети, заложени предварително и насочени към целта. Те се задействат с часовников механизъм, когато заложилите ги отдавна са напуснали района. Практиката на подобни нападения сочи, че има последващи изстрелвания през 4-5 часа.

Това е втори подобен удар срещу базата в Кандахар само за месец. През миналата година атаките са били общо 48. Силите на НАТО разполагаха с предварителна информация за атаката и вероятно благодарение на това нямаше жертви. dir.bg
 


Сходни връзки

По-тежко ранен е един от четирима рейнджъри | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди