изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 14:31 EEST
БАН създава свой ВУЗ    
Образование БАН предвижда да създаде Изследователски университет, в който да се обучават бакалаври, магистри и докторанти, съобщи за новата структура на академията нейният председател акад. Никола Съботинов.

В момента много от учените от БАН пътуват в страната и "захранват" с кадри много университети, каза той. По думите му очаква се в новия университет да има и студенти от чужбина.

В България има 51 висши училища, но има мнения, че само седем-осем от тях са на високо ниво и е добре да има и един Изследователски университет към БАН, посочи главният научен секретар на академията Стефан Хаджитодоров.

По думите му БАН разполага с необходимата материална база за създаването на университет, както и с библиотека, която е втора по книжно богатство след Народната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий".
БАН може да отдели около 15-20 на сто от своя научен капацитет за образователна дейност, посочи акад. Съботинов. Той добави, че и сега около 20 на сто от докторантите се обучават в академията.

Подобен Изследователски университет ще създаде конкурентна среда във висшето образование и науката, смята шефът на БАН. Той определи бъдещия университет като един от най-големите изследователски университети в Югоизточна Европа. По думите му откриването на университета ще е дълъг процес и призна, че академията няма още проект за него. Предстои той да се изготви и да се представи пред Националната агенция за оценяване и акредитация, отбеляза акад. Съботинов.

Новата структура на БАН предвижда сегашните 69 институти и лаборатории да се намалят на 42, обяви още председателят на БАН акад. Никола Съботинов. "Реформата, която правим, няма в никакъв случай да доведе до съкращаване на научните изследвания на активно работещите учени. В никакъв случай няма да допуснем да пострадат резултатите от научните изследвания, още повече, че знаем много добре, че тези научни изследвания са високо оценени от международната оценка. Всичко добро, което сме постигнали, ще го запазим, само в някои области ще изменим формата на неговото съществуване", допълни Съботинов. По думите му очаква се до месец промените да бъдат одобрени от Общото събрание на БАН.

В отговор на въпрос той заяви, че очаква писмени становища за реформата в БАН от президента, от Народното събрание и от министъра на образованието, младежта и науката.  До момента около 400 учени от БАН са получили своите предизвестия за пенсиониране, като на 10 на сто от техните места вече са назначени млади хора.  dir.bg
 


Сходни връзки

БАН създава свой ВУЗ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди