изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 09:44 EEST
Делото за убийството на адвокат Надежда Георгиева пак е отложено    
Ред и сигурностСофийски градски съд издаде европейска заповед за арест за един от подсъдимите по делото за убийството на ямболската адвокатка Надежда Георгиева, предаде БГНЕС. Заповедта е за подсъдимата Димитринка Калайджиева, която по последни данни се намира на територията на Великобритания. Тя, съпругът й Пламен Калайджиев и Орлин Аврамов са подсъдими за убийството на ямболската адвокатка, извършено през февруари 2000 г.


Председателят на съдебния състав докладва информация от ноември миналата година, че британски съд е отказал екстрадация на Калайджиева.

В очакване на екстрадация и заради това, че Калайджиева обжалва няколко пъти решения на британски съд, делото е отлагано много пъти.

Искането за издаване на европейската заповед бе направено от наблюдаващия прокурор по делото.

В същото време съдът изпрати и съдебна поръчка до Великобритания за връчване на призовка на Димитринка Калайджиева на известния й адрес във Великобритания, за да се яви на следващото съдебно заседани.
Това е последна възможност за призоваване или довеждане на подсъдимата и след това делото ще продължи задочно поради нейното неявяване.

Делото за убийството на Георгиева е спряно от година и половина.

Още през 2007 г. майката на убитата - Вяра Георгиева - и нейната адвокатка Весела Сотирова обявиха, че с убийството пряко е бил свързан прокурорът Николай Колев. Той пък бе убит в края на 2002 г. недалеч от дома си в София.

Според Вяра Георгиева в продължение на 11 месеца по заповед на Колев следователят Огнян Костов не е вършил нищо. Не били извършени никакви следствени действия срещу тримата заподозрени. Разследването започнало едва след личната намеса на тогавашния главен прокурор Никола Филчев.

През изминалите години умишлено били унищожавани доказателства. Една от причините Николай Колев да стои зад убийството била информацията, с която е разполагала Надежда Георгиев за далаверите при приватизацията на винарските изби в региона. Имало е и случай на приватизация на изба срещу 53 лв.

Подсъдимият Орлин Аврамов, е собственик на ямболската винарна "Стара изба 1924"  и е разследван от Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ за злоупотреби с пари от програмата САПАРД.

Адвокат Сотирова твърди, че има документиран разговор с препис извлечение от БТК в деня на убийството как Николай Колев съветва основните заподозряни - семейството Димитрина и Пламен Калайджиеви да се върнат в дома сии и да премахнат всички улики.

Майката категорично отхвърля твърденията, че убитата Надежда Георгиева и главният прокурор Филчев са били в интимни отношения. Освен преподавател, когато тя е била студентка, двамата нямали никакви други взаимоотношения.

В същото време съпругата на Николай Колев твърдеше, че Надежда Георгиева е била убита лично от Филчев, но пък експертизата категорично доказвала, че е била убита от няколко души.

БГНЕС припомня, че по време на убийството самият Никола Филчев се е намирал в самолет на път за чужбина.

http://ndtnews.hopto.org

 

 


Сходни връзки

Делото за убийството на адвокат Надежда Георгиева пак е отложено | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди