изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 12:56 EET
И Франция забранява публичното забулване?    
Европейски съюз
Френска парламентарна комисия представи днес доклад, в който препоръчва приемане на закон за забрана над забулването на мюсюлманките на обществени места, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес, на които се позова БТА.


След шестмесечна работа 32-членната комисия предложи да се забрани носенето на традиционно покривало от мюсюлманките в училищата, болниците, обществените сгради и транспорта, но не и на улицата.

Докладът от 200 страници не съдържа обаче призив за обявяване на подобно облекло извън закона. Той изброява конкретни предложения за санкции, сред които отказ на документ за пребиваване във Франция или на гражданство. Той е внимателно формулиран, за да не обиди 5-те милиона мюсюлмани във Франция, посочва АП.

Дискусиите по въпроса започнаха след изказване на президента Никола Саркози през юни 2009 г., че забулването не е желателно на френска земя.

В опозиционната Социалистическа партия има разединение между привържениците на пълна забрана на забулването и противниците на заклеймяването на това маргинално според тях явление - по официални данни около 2000 жени във Франция ходят забулени.

Членовете на комисията от управляващата партия Съюз за народно движение искат пълна забрана над забулването на публични места, която да бъде подсилена с глоба при нарушение. Според тях само така може да бъде пресечено забулването във Франция. Но подобен закон издига сложни юридически проблеми и евентуалното му отменяне от Конституционния съвет или заклеймяването му от Европейския съд за правата на човека ще нанесе удар на Републиката, се казва в доклада на комисията. Затова тя предлага на първо време парламентът да приеме резолюция, в която да обяви, че "цяла Франция казва "не" на забулването".
Авторите му препоръчват също приемане на закон, с който да се забрани скриване на лицето на публични места.

Противниците на носенето на традиционни покривала от мюсюлманките нарекоха този вид облекло "врата към ектремизма", оскърбление срещу равенството между половете и посегателство срещу светските принципи във Франция. Но мюсюлмански религиозни лидери предупредиха, че забраната със закон на носенето на традиционно мюсюлманско облекло може да породи екстремизъм. Към тях се присъединиха католически и юдейски лидери, които заявиха, че подобна драстична мярка е прекалена.

Франция има най-голямата мюсюлманска общност в Западна Европа. Много малка част от жените от тази общност носят традиционния никаб, който покрива почти цялото лице, с изключение на очите, посочва АП.

Неотдавна датският премиер Ларс Льоке Расмусен заяви, че бурките и никабите нямат място в Дания и съобщи, че правителството обсъжда начини да се ограничи носенето на тези ислямски облекла, които покриват цялото тяло.
Миналата година Италия въведе наказание от две години затвор и парична глоба от 2000 евро за мюсюлманите, осмелили се да излязат на улицата забулени.   dir.bg

 

 


Сходни връзки

И Франция забранява публичното забулване? | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди