изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 13:01 EEST
Добричкият окръжен съд призна великотърновски адвокат за виновен по дело за клевета    
Ред и сигурностДобричкият окръжен съд отмени изцяло присъдата на Районен съд – Добрич, с която признава Васил Й. Б. за невинен по наказателно дело за клевета.

Въззивният съд постанови нова присъда, с която признава подсъдимия за виновен, че в условията на продължавано престъпление с жалби до Адвокатския съвет на Великотърновската адвокатска колегия, до Инспектората на Висшия съдебен съвет и до председателя на Апелативен съд В. Търново, е приписал на Милчо М. В. извършване на престъпление – склоняване на длъжностно лице от съдебните органи – председател на съдебен състав, да наруши своите служебни задължения във връзка с правораздаване при водене на  делото. Добричкият окръжен съд освободи Васил Б. от наказателна отговорност и му наложи административно наказание – глоба, в размер на 3000 лв. Той е осъден също да заплати обезщетение от 2000 лв. за причинени неимуществени вреди на Милчо В. Присъдата на въззивния съд е окончателна.

Пресцентърът на Добричкия окръжен съд уточнява, че въззивното дело е образувано по жалба на Милчо В. срещу присъда на Районен съд – Добрич, постановена на 17.11.2009 г. С нея първоинстанционният съд е признал Васил Б. за невинен по обвиненията, че с жалба до Адвокатския съвет на В. Търново от 07.05.2008 г., до Инспектората на ВСС от 13.05.2008 г. и до председателя на Апелативен съд – В. Търново, от 23.05.2008 г. е приписал на Милчо В. в качеството му на длъжностно лице по повод изпълнение на службата – съдия в Апелативен съд – В. Търново, престъпление – склоняване на длъжностно лице от съдебните органи – председателя на съдебния състав по наказателно дело от административен характер, да наруши своите служебни задължения при водене на делото, от което са настъпили тежки последици. Районният съд е оправдал Васил Б. по повдигнатото обвинение за обида и е отхвърлил предявения срещу него граждански иск.

Милчо В. смята, че първоинстанционният съд е допуснал процесът на доказване, дали обвиняемият е извършил престъпление, да се измести към това, какви личностни и професионални качества притежава тъжителят. Той твърди също, че присъдата е необоснована, защото правните изводи на Районния съд са в противоречие със събраните по делото доказателства. „Като магистрат аз мога да се защитя само със средствата на закона, аз не мога да си позволя медийни изяви”, допълни той пред Добричкия окръжен съд.

Подсъдимият Васил Б. заяви в съдебната зала, че е подал жалба до Адвокатска колегия В. Търново, за да се защити, а до Инспектората на ВСС и до административния ръководител на Милчо В., за да се извърши проверка.

Конфликтът между двамата възниква на дело в Районен съд – В. Търново, по което Васил Б. е бил назначен за служебен защитник на подсъдимия. Пострадал от деянието на неговия подзащитен бил синът на Милчо В.  Васил Б. изразил в съдебната зала съмнение за обективността на разследването, поради познанството на бащата, като бивш прокурор на Окръжна прокуратура – В. Търново, със служители на МВР. В последствие Милчо В. поискал с молба до председателя на Районен съд – В. Търново, препис от протокола на това заседание. В молбата било посочено, че протоколът му е необходим, за да бъде представен пред Адвокатска колегия – В. Търново, по повод изявления на служебния защитник, уронили честта и достойнството на Милчо В.

            Васил Б. е на 36 години, има висше образование, женен е, работи като адвокат, неосъждан.

 

26.01.2010 г.                                        Пресслужба Добрички окръжен съд          

 


Сходни връзки

Добричкият окръжен съд призна великотърновски адвокат за виновен по дело за клевета | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди