изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 13:48 EEST
ЗАПОЧВА ПОДГОТОВКА ЗА ПРЕБРОЯВАНЕТО ПРЕЗ 2011 Г.    
НовиниНационалната статистическа система (НСС) осъществява дейностите по събиране, обработване, анализиране и съхраняване на статистически данни, както и по предоставянето и разпространението на официална статистическа информация в страната.

Нейната мисия е осигуряването на безпристрастна, навременна и точна информация за състоянието и тенденциите в развитието на икономиката, социалната сфера, демографията и околната среда. Водещата методологична и координираща роля в НСС се изпълнява вече 130 години от Националния статистически институт (НСИ). НСИ е със статут на държавна агенция, която се състои от централно управление (ЦУ) и 28 статистически бюра (СБ), разположени в областните градове. СБ Добрич е едно от тях. То извършва статистически проучвания на територията на област Добрич. Те се извършват на основата на Националната програма за статистически изследвания, приемана ежегодно от МС.
В областта на  краткосрочната бизнес статистика, чиито наблюдения са месечни и тримесечни, се цели да се събере информация, която да послужи за база при формирането и предоставянето на текущи данни за притока и движението на инвестиции, произведената продукция и приходите от нейната продажба. Тя включва следните наблюдения : „Основни краткосрочни показатели”, „Производство и продажба на промишлена продукция в материално изражение”, „Чуждестранни преки инвестици”, „Справка за дейността на предприятието”, „Разходи за придобиване на дълготрайни материални активи”. Тримесечно наблюдение е и „Наети лица, отработено време, средства за работна заплата и други разходи за труд”. Неговите резултати служат за генериране на информация за състоянието на трудовия пазар по тримесечия. . Тримесечно в областта на селското стопанство се провеждат следните проучвания: „ Наблюдение на икономически сметки в селското стопанство”, „Отчет за производство и продажба на продукти от горското стопанство, дърводобива и свързаните с тях услуги”, Отчет за приходите и разходите на селскостопанските предприятия”, „ Въпросник за цените на минералните торове, влагани в селското стопанство”, Въпросник за цените на фуражите влагани в селското стопанство”, Въпросник за цените на ветиринално медицинските прапарати”, „Въпросник на цени на производител в селското стопанство”, „ Въпросник за цени на посевния и посадъчен материал”, „ Въпросник за цени на препарати за растителна защита, влагани в селското стопанство”, „Наблюдение на икономически сметки”. Резултатите от тях са основен източник за цените и индексите на селскостопанска продукция и се използват при разработването на данни за националните и сателитните сметки за селското стопанство. Осигурява се и информация за цените и индексите на пет от елементите за междинно потребление – фуражи, торове, медицински ветиринарни продукти и посевен и посадъчен материал. Тези проучвания се извършват на базата на пряко интервю с извадково определени ЧЗС и стопански субекти. През 2009 година по всички тези проучвания са били наблюдавани около 900 стопански субекта от областта. В момента се уточнява извадката за месечните наблюдения през настоящата година. По предварителни разчети ще бъдат обхванати с 20% повече предприятия спрямо предходната година.
В областта на демографската и социална статистика основно през 2010г. ще бъде сменена методологията за наблюдение на домакинските бюджет и се очква да се промени периода на наблюдение. До сега всеки месец 78 броя домакинства от областта регистрираха в специални дневници своите месечни приходи и разходи.
Наблюдението на работната сила се провежда ежемесечно цяла година в 152 броя домакинства, а тримесечно в 192броя. Изследването служи за събиране на информация за заетостта и безработицата. Паралелно с това с по малък бр.домакинства се проведе изследването „Навлизане на младите хора на пазара на труда”, за да се види прехода от обучение към работа и връзката между образование и заетост . Други проучвания, които се провеждат в домакинствата са: Анкета за туристически пътувания, анкета за потребителите с 32бр.домакинства , с която се измерва финансовото им състояние. Веднъж годишно с 114 домак. се провежда изследване за използването на ИКТ в домакинствата Годишно се провежда и изследването „Доходите и условията на живот” за доходите ир азходите на домакинствата и равнището на бедност. В изследването участват152 домак. ,с 391 лица над 16 и повече години .
През м.Х 2009г. започна изследването за „Бюджет на времето”,което ще продължи до м.Х 2010г .Провежда се в 80 домакинства и има за цел да се направи характеристика на бюджета на времето на населението. През цялата 2010г.едновременно с наблюдението за работната сила ще се събира информация за „Съвместяване на работата със семеен живот”.Целта на наблюдението е да се установи до каква степен грижите по гледането на деца, възрастни и хора с увреждания влияе върху участието на лицата на пазара на труда .
 За първи път през 2009 година НСИ въведе он-лайн подаване на годишните счетоводни и статистически справки от нефинансовите предприятия чрез уеб базирана информационна система „Бизнес статистика”. Благодарение на това през  2010 г. се преустановява досегашната практика една и съща финансова информация да се представя и пред НАП, и пред НСИ, което значително ще улесни бизнеса. Това нововъведение дава и първите резултати. През миналата година първия годишен отчет в ТСБ е бил подаден през февруари. До 28.01.2010 за нашата област има 181 регистрирани отчета и 118 успешно обработени отчета. В офиса на НАП Добрич са подадени 37 отчета.
 През тази година ще започне и подготовката за поредното преброяване на населението и жилищния фонд, което ще се проведе през месец март 2011 година.
 


Сходни връзки

ЗАПОЧВА ПОДГОТОВКА ЗА ПРЕБРОЯВАНЕТО ПРЕЗ 2011 Г. | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди