изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 02:35 EEST
Показват най-огромната книга в света - Атлас "Кленке"    
ЛюбопитноПо време на изложба, която ще бъде открита на 30 април и е посветена на картографията, ще представят най-огромната по-размери книга в света - Атлас "Кленке", пише британският вестник "Гардиън".

Книгата ще бъде представена пред публика в Британската библиотека. Атласът е с размери 1,75 метра височина и 1,9 метра широчина. Гигантската книга е била подарен през 1660 година на английския крал Карл II от холандския търговец Йоханес Кленке по случай реставрацията на монархията.

В атласа са включени 39 карти, сред които са тези на земните континенти, на Британия и на други европейски страни. Най-старият експонат на изложбата, която ще продължи до 29 септември 2010 година, е фрагмент от каменна карта от Древен Рим, датирана от около 200 г. пр. Хр.

По време на изложбата книгата ще бъде представена в разгърнат вид с още 100 карти от колекцията на Британската библиотека. За да бъде в изправено положение гигантската книга трябва да бъде повдигната от поне 6 човека. /БЛИЦ
 


Сходни връзки

Показват най-огромната книга в света - Атлас "Кленке" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди