изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 19:13 EEST
Земята, Марс и Слънцето в една линия тази вечер    
Любопитно
Земята, Марс и Слънцето ще се подредят в една линия тази вечер, което създава т.нар. противостояние между двете планети, съобщава РИА Новости.


В сряда Марс се приближи на минимално разстояние до нашата планета – 99 млн. км. Тъй като орбитите на двете планети са елиптични и в различни плоскости, това събитие настъпи два дни преди противостоянието.

Подреждането на трите небесни тела в линия ще се осъществи около 21 часа българско време, като тогава Марс ще може да се наблюдава в съзвездието Рак.

Марс и Земята, движейки се по своите орбити, периодично се приближават една към друга. Ако техните орбити бяха идеално кръгли и лежаха на една плоскост, приближаването им винаги щеше да е еднакво. Но земната орбита не е окръжност, а орбитата на Марс е доста по-разтеглена.

Времето между противостоянието им е малко повече от две години и за този период Земята прави повече от два оборота, а Марс – малко повече от един. Затова всеки път планетите се срещат в различни точки от своите орбити, приближавайки се една към друга на различно разстояние.

На всеки 15-17 години Земята и Марс се приближават на разстояние по-малко от 60 млн. км, и тези срещи се наричат „велико противостояние“.  Велико противостояние на Марс имаше на 27 август 2003 г., когато разстоянието между планетите беше 55,7 млн. км – абсолютният минимум за цялата история на астрономическите наблюдения. Следващото велико противостояние се очаква през 2018 година. dir.bg
 


Сходни връзки

Земята, Марс и Слънцето в една линия тази вечер | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди