изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 22:11 EEST
БИБЛИОТЕКАТА Е СЛОЖЕН ОРГАНИЗЪМ    
Интервюта Пред НДТ директорката на РБ "Дора Габе" в Добрич - Пенка Христова

* Основната задача на библиотекаря е да възпитава в подрастващите любов към книгата и четенето
* Работата по проекти ни дава възможност да внедряваме нови иновационни библиотечни практики
* Четенето е много важна социална компетентност

Пенка Иванова Христова е родена в град Добрич. Омъжена е, има син и дъщеря и две прекрасни внучки. Завършила е ВИНС - Варна, специалност "Организация на машинната обработка на икономическата информация". Магистър по библиотекознание, катедра "Библиотекознание и научна информация" при СУ "Св. Климент Охридски". Придобива допълнителна квалификация "Основни административни знания и умения" в Институт по публична администрация и европейска интеграция към министъра на държавната администрация.
Работи последователно в Общински съвет - Добрич, Универсална научна библиотека, Агенция по заетостта - дирекция "Бюро по труда". От 2006 е директор на Регионална библиотека "Дора Габе".

- Г-жо Христова, каква бе изминалата 2009 г. за Регионална библиотека "Дора Габе"?
- През изминалата 2009 година Регионална библиотека "Дора Габе" продължи да се развива като съвременна библиотека с модерна информационна система за обслужване, да се утвърждава като обществен информационен, образователен и културен център и все по-успешно да се налага като център за общуване. Фоайетата на библиотеката са място, както за представяне на книги и изложби, така и за организиране на образователни концерти, на образователни състезания, литературни четения или празници за децата от детските градини и учениците от града. Успяхме да увеличим броя на услугите, които предлагаме, и да прилагаме индивидуален подход към нашите читатели. За изключителна придобивка смятаме оборудването на новото читателско място в Центъра за информация и справочно-библиографско обслужване - компютърната конфигурация за читатели със специални нужди и периферната към нея техника, дарени ни от Лайънс клуб-Добрич, което ни даде възможност за предоставяне на свободен достъп до електронна информация за лица със зрителни увреждания. Ново читателско място с подходящ софтуер сме оборудвали и за желаещите да тестват или усъвършенстват познанията си по английски език.
Библиотеката ежедневно осигурява универсален достъп до информация на всички потребители. Стремим се да осигуряваме на читателите актуална литература от всички области на знанието, а това което не притежаваме, чрез създадената система за книгообмен между библиотеките, се стараем да им доставим в най-кратки срокове. През 2009 година осигурихме абонамент на 189 заглавия на текущ периодичен печат. Като архив на краеведския печат и център на библиографията по краезнание библиотеката издирва, набавя, съхранява, библиографира, популяризира и предоставя за ползване краеведски документи за региона.
Успяхме да разширим кръга на нашите партньори - наши гости бяха проф. Дойно Дойнов - председател на Общобългарски комитет "Васил Левски", н.с. Анета Дончева - зам.-директор на Национална библиотека "Св. Св. Кирил и Методий", д-р Стоян Джевизов - председател на Фондация "Васил Левски", проф. Петър Константинов , Георги Мишев и др. Разширихме темите за популяризиране и представяне на различни общности със съдействието на наши партньори.      Работата по проекти ни дава възможност да внедряваме нови иновационни библиотечни практики, да обновяваме оборудването и подобряваме материалната си база и да повишаваме знанията и уменията на библиотечните специалисти.
Продължаваме да отстояваме мястото си на водеща институция в духовния и образователния живот на град Добрич. Вече трета поредна година по повод Деня на народните будители, община град Добрич награждава нашата библиотека за принос в духовното развитие на града.
- Разкажете повече за участието на библиотеката в програмата "Глоб@лни библиотеки-България". В какво ще се изразяват ползите за добричлии?
- Програма "Глоб@лни библиотеки-България" цели да насърчи модернизирането на библиотеките, за да подпомогне приобщаването на българските граждани към глобалното информационно общество. Като партньор по програмата ние ще получим компютърно оборудване и периферна техника за изграждане на информационен център с 12 читателски места и обновяване на част от работните места. Също така в библиотеката ще бъде оборудван с техника и обучителен център за служителите на библиотеката и библиотекарите от читалищните библиотеки от област Добрич. Изготвена е карта на уменията, които е необходимо да притежават библиотечните специалисти. В момента тече процедура за избор на обучители.       Очакваме инсталацията на компютърното оборудване да приключи през месец май. Реализирането  на програмата ще осигури на всички граждани на града и областта, които не разполагат с  компютърна техника, възможност  да ползват безплатно Интернет и сами или с помощта на библиотекар -консултант да получават необходимата им електронна публична информация. От друга страна тя ще осигури възможност на библиотечните специалисти от региона да придобиват нови знания и умения и да повишават своята професионална квалификация.
- Каква, според Вас, е ролята на библиотеката в обществото днес?
- Развитието на информационните и комуникационни технологии и новите очаквания на потребителите налагат промяна във визията за библиотеките. Библиотеката е един сложен организъм, тя отдавна не е само хранилище за книги и не е само място за четене. Библиотеката трябва да е притегателно място за хората от всички поколения, център, който ни помага да се ориентираме в глобалния свят на информацията, да се развиваме, да се реализираме по-добре като личности и професионалисти.
- Как се съчетават информационните технологии, към които е насочена и РБ "Дора Габе", с безспорната потребност от книгата и необходимостта тя да не бъде забравяна?
- Ние правим всичко възможно да отговаряме на промяната в търсенията и нагласите на читателите и на потребителите на информация, осигурявайки им бърз и лесен достъп до необходимата им книга или on-line информация (оригинални текстове или дигитални копия). Това се постига с много усилия и ангажираност от страна на целия екип, работещ в библиотеката. Непрекъсното изучаваме и внедряваме иновационни библиотечни практики и нови информационни технологии, участваме в проекти съвместно с водещи библиотеки, търсим партньори и доброволци, които да ни помагат в реализирането на определени инициативи.
- Какви усилия полагате за привличане на най-малките?
- Основна задача на библиотеката е да възпитава в подрастващите любов към книгата и четенето. За целта открихме Стая на приказките, където запознаваме децата от детските градини с дейността на библиотеката, четем им приказки, те рисуват по прочетеното или драматизират по чутия текст, запознават се с богатия и интересен детски библиотечен фонд.
Децата участват в различни инициативи от Програма "Детство мое", включат се активно в Маратона на четенето, в някой от проявите в Националната библиотечна седмица. В библиотеката редовно се провеждат открити литературни уроци. Практика стана по заявка на учители да подготвяме литературни сбирки по определени теми, в помощ на образователния процес на децата, съобразен с изучавания от тях материал. През лятото за по-пълноценното прекарване на ваканцията организираме клуб "Патиланци" за деца от 6 до 14 години. От края на юни до началото на септември малките читатели на град Добрич и гости на града имат възможност в приятна обстановка да четат любими книжки, да рисуват по прочетеното, да участват в занимателни игри, да слушат музика, да гледат детски филми и др.
- Като че ли, в известна степен битува мнението, че работата на библиотекаря е скучна. Как ще опровергаете това?
- В общество, основано на знанието, на библиотекаря, наред с традиционните му функции и задачи, принадлежи и новата ключова роля за изграждане на среда за учене, както на деца така и на възрастни. Съвременната динамика, налагаща библиотеките да се утвърждават като центрове за учене на местната общност, непрекъснатото усъвършенстване на автоматизираната библиотечна система и внедряването на нови технологични процеси, изисква самите библиотекари да притежават познание за новите им отговорности и задължения, нова нагласа за работа. От библиотекарите се изисква да умеят да работят с различни целеви групи, да прилагат новостите в ежедневната си работа. Днес в библиотеката работят квалифицирани специалисти с компютърна грамотност, владеещи чужди езици, които постоянно усъвършенстват библиотечната си квалификация - чрез включване в магистърски програми или текущи квалификационни форми. Участваме в международни и национални конференции. Само през 2009 - Европейската година на творчеството и иновациите, специалисти от библиотеката участваха в годишната конференция COBISS  /Ко-оперативна онлайн библиографска система и услуги/ в град Марибор, Словения, както и в 75-тия Конгрес на Международната федерация на библиотечните организации и институти /IFLA / в гр. Милано, Италия. По Програма за учене през целия живот, дейност Грюндвиг участвахме в проекта CONNECTION - Културните институции като среда за комуникация и учене в град Верона, Италия.
- Какво предстои в РБ "Дора Габе" през 2010 г.?
- Културният календар на библиотеката включва разнообразни инициативи,  като голямата част от тях са свързани с отбелязване на 140 години библиотечно дело в Добрич и 60 години Регионална библиотека "Дора Габе", 70 години от подписването на Крайовския договор, 130 години от рождението на  Певеца на Добружда - Йордан Йовков и много други. Надяваме се да внедрим системата COBISS.Net и да изпълним задачите предвидени по Програма "Глоб@лни библиотеки - България".
- В по-личен план - кои са любимите Ви четива?
- Книги, които ме увличат и пораждат у мен мисли, които ме обогатяват, които ми носят определен вид познание. От художествената литература обичам да чета класика.
- Може ли необятният свят на книгите да бъде изместен от Интернет?
- Според мен двата свята се допълват, защото прочитната книга е за удоволствие, а Интернет дава информация, достъп до световното културно наследство, до научна литература. Цифровият вариант на справочника определено ще накара повече хора да го използват, особено сред младите. Ако говорим в смисъл четене за удоволствие, не смятам, че цифровият вариант ще замени книгата. Както с всяко нещо, свързано с човечеството и технологиите - пророчеството, че фотографията  ще убие живописта, а киното и радиото ще изчезнат, с появата на телевизията, не се сбъднаха. Напротив, те взаимно се допълват. Интересното е и тук - може да се мисли, че ще се променя моделът на четене, както се е променил от ръкописните книги на руло до печатната книга, която се разлиства в друга посока. По същия начин можем да очакваме електронните книги да навлязат в бита на хората. Че това ще стане, е сигурно,  защото електронният вариант осигурява възможности, каквито тя в книжния си вариант няма. Когато четете книга и текстът ви препраща към непозната дума, правите справка, трябва енциклопедия... А с електронната книга всичко това можете да го имате под ръка. Благодарение на самите технологии получавате много информация, но в един момент се връщаме към традицията. Поне така си мисля и се надявам. Четенето не бива да се възприема само като някакво задължение за обща култура. То е и много важна социална компетентност, което налага непременно да се създават и развиват програми за насърчаване на четенето.

Разговаря Велина ВЛАЙКОВА

 


Сходни връзки

БИБЛИОТЕКАТА Е СЛОЖЕН ОРГАНИЗЪМ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди