изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 23:24 EEST
9 ЯНУАРИ - 50 ГОДИНИ ОТ ОБЯВЯВАНЕТО НА ГЕНЕРАЛ ТОШЕВО ЗА ГРАД: РАЗВИТИЕТО НА ГРАДА Е ИЗЦЯЛО В РЪЦЕТЕ НА ХОРАТА    
Интервюта Интервю с кмета Димитър Михайлов по повод отбелязването на 50 години от обявяването на Генерал Тошево за град

- Г-н Михайлов, какви са историческите данни за съществуването на Генерал Тошево като селище?
- Първите исторически сведения за Генерал Тошево датират от 1573 година в списъците на джелепкешаните. Там селището е упоменато с името Касъм. Открити са находки,  датирани още от времето на трако-римската епоха. Знае се също, че на територията на общината са съществували и няколко римски крепости.


- Какъв възход отчита в развитието си Генерал Тошево след като бива обявен за град преди 50 години? Как се промени в продължение на половин век?
- Възходът на Генерал Тошево е неразривно свързан  с възхода на Добруджа след приемането на постановление №236 /известно като червенсковски план/ за развитие на селското стопанство, водоснабдяването, електрификацията на Добруджа отпреди почти 60 години. Тогава, когато държавата мобилизира целия си ресурс, да обнови Добруджа и да я подготви за водене на ефективно земеделие. Създаде Добруджанския земеделски институт, водоснабди и електрифицира всички населени места. Особено внимание беше отделено на тогавашните малки общини, което привлече в тях много хора. Всички тези промени от периода 1950-60 г. доведоха до това  Генерал Тошево да удвои населението си и да бъде обявен за град, което става с Указ 38 от 30.01.1960 г. Истински бум в развитието си градът преживява през периода 1960-1980 г. За този изключително кратък от историческа гледна точка етап е обновен изцяло жилищният фонд, асфалтираха се всички улици, изградиха се тротоари, зелени площи, паркове. Разви се социалната инфраструктура - училища, детски градини, болница, читалище, стадион и т.н.  Разви се  кооперативизма, създадоха се редица предприятия, чийто дял достигна 40 процента от брутния вътрешен продукт, създаден в общината. В края на този период обаче бяха допуснати редица грешки, които са в основата на кризата от края на 80-те години и естествено доведоха до промените след 1989 година.


- Как и с какво самочувствие ще празнуват генералтошевци днес и отразява ли се икономическата криза?
- За нас кризата започна в началото на 90-те години, когато ликвидацията на селското стопанство и така наречената приватизация в промишлеността и транспорта доведоха до тоталното разрушаване и разграбване на общинската икономика. Повече от 8000 души останаха без работа, една голяма част от които напуснаха града и общината. Днес, като изключим земеделието, в Генерал Тошево няма стабилна икономика, с ясни перспективи за развитие. Кризата от миналата година влоши още повече картината, тъй като част от общинската икономика обслужваше строителния бранш, който е почти замрял.


- С какво се гордее община Генерал Тошево?
- Всички, които са идвали в Генерал Тошево, констатират значителни промени във визията на града ни. Той придобива черти, които по нищо не го отличават от подобни градчета в европейските страни. Ние се гордеем с добрите условията, които създадохме за децата си да се учат, да се забавляват, да спортуват. Подпомогнахме икономиката и бита на хората като им предлагаме една от най-ниските цени на природния газ, която е с 30 процента по-ниска от тази в Добрич. Общината е финансово стабилна и през всички години, когато е управлявана от нас, нямаме случай да сме приключвали с дефицит. Водим социална политика, която си позволяват само големите и богатите общини, и тя се приема от синдикатите.


- Как се развива градът в контекста на политиката за децентрализация?
- Развитието на града е изцяло в ръцете на хората. Работим в условията на разбирателство в ОбС, със синдикалните организации, активно се привличат млади хора, с които реализираме редица успешни проекти по европейските програми. Ако се разходите из града ни, на всички красиви обекти ще видите табели, че са построени с помощта на САПАРД, Красива Българи, СИФ, фондацията за регионални инициативи, МТСП, Агенцията за младежта и спорта, фонд 13 века България, МФ, и т.н..


- Какво ще пожелаете на жителите на общината по повод празника?
- Мисля, че постигнато през всичките тези години,  направи генералтошевци граждани по дух. Хора, които ценят плодовете на труда си, ще го пазят и развиват. Искам да им пожелая здраве, убеден съм , че всичко друго ще постигнем с общи усилия.

Разговаря Велина ВЛАЙКОВА

 

 

 


Сходни връзки

9 ЯНУАРИ - 50 ГОДИНИ ОТ ОБЯВЯВАНЕТО НА ГЕНЕРАЛ ТОШЕВО ЗА ГРАД: РАЗВИТИЕТО НА ГРАДА Е ИЗЦЯЛО В РЪЦЕТЕ НА ХОРАТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди