изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 19:30 EEST
До 50 лв. банкова такса за изваждане на справка за платени лихви    
НовиниМежду 10 и 50 лв. такса за изваждане на справка за платени през миналата година лихви трябва да платят клиенти на банките, ако искат да ползват данъчното облекчение за млади семейства с ипотечен кредит. Според сигнал на читател на "Дневник", в новата услуга "Дневник/LIVE"  "от днес Пощенска банка издава удостоверения за платена лихва за 2009 г." срещу 50 лв. От банката потвърдиха пред "Дневник", че действително има такава такса и тя е 50 лв. Таксата е била приета вчера (четвъртък), уточниха от банката.


Изваждането на удостоверение за платени лихви се заплаща според тарифата за таксите и комисионните на банките и в различните банки цената е различна. Допитване на "Дневник" сред банки, активни в ипотечното кредитиране показа, че Уникредит Булбанк таксата е 10 лв., в Банка ДСК - 30 лв., като това е такса за справка за минала година, а ако си вадите справка за текуща година цената е 10 лв. Райфайзенбанк взема такса от 20 лв., в Пощенска банка е 50 лв. Към настоящия момент таксата на ОББ за тази услуга е 10 лв.

Такова удостоверение/справка е необходимо, ако младо семейство има ипотечен кредит от банка и иска да се възползва от възможността за намаляване на данъците, които плаща. С размера на платените през 2009 г. лихви по заема се намалява данъчната основа, върху която се изчислява размера на дължимия данък, а не самия данък. Това удостоверение е един от изискваните от данъчните служби документи за доказване на наличието на кредит и размера на платените лихви. Ако обаче клиентът си е събирал и съхранявал платежните, с които е плащал лихвите може да представи тях.

Начинът за пресмятане на данъчното облекчение е сравнително лесен. Платените лихви по ипотеката (информация за тях има в погасителния план към договора за кредит, а специални справки банките издават в своите клонове) се приспадат от данъчната основа, която се облага с 10% плосък данък. Така например ако партньорът в едно семейство има годишна данъчна основа 18 хил. лв. (това предполага месечен доход малко над 1500 лв.), и с половинката си са платили 5000 лв. лихви по ипотечния заем, то основата за облагане става 13 хил. лв. (18 000 - 5000).  10% плосък данък върху нея означават дължим данък 1300 лв., ако обаче лихвените разходи не се приспадаха от данъчната основа то данъкът щеше да е 1800 лв. (10% от 18 хил. лв.)

Накратко формулата за изчисляване е следната:

Облекчение =лихвените разходи/10

Самото ползване на облекчението обаче става по 2 начина. По-лесният е човек просто да ги приспадне от общото си данъчно задължение, ако има данъци за довнасяне. Ако обаче е работил само на трудов договор и са му правени периодични удръжки той ще трябва да посочи банкова сметка, по която парите да му се възстановят.

Ако облекчението е по-голямо от 500 лв., обаче данъчните ще направят проверка дали в миналото си гражданинът не е пропуснал да плати някое задължение - осигурително или данъчно и първо ще опитат да прихванат сумата и само ако е останало нещо за възстановяване след прихващането, или пък ако е бил изряден ще получи парите си в едномесечен срок на посочената банкова сметка. Към декларацията обаче има искане за възстановяване, което също трябва дасе попълни.

http://www.dnevnik.bg

 


Сходни връзки

До 50 лв. банкова такса за изваждане на справка за платени лихви | 2 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
До 50 лв. банкова такса за изваждане на справка за платени лихви
Автор: Anonymous да 2010-01-29 @ 17:40 EET
Трябва ли банките кръвопийци да взимат такса за издаване на това удостоверение. Нима не е достатъчно, че цяла година съм им плащал лихви като луд. Това е жив обир на хората трябва да ги съдим може ли в движение да ни вземат такси когато си решат и да ни дерат кожите по всякакъв начин.  
До 50 лв. банкова такса за изваждане на справка за платени лихви
Автор: Anonymous да 2010-01-29 @ 22:12 EET

Колега, не си прав! В банките, както по болниците и училищата, работят хора със висше образование. Те са интелигентни, умни и следователно много богати.

Те са мнооого добри клиенти. Отлични платци. Повечето създават представа за скъперници, но това е измамно. Повярвай, за едно и също нещо плащат тройно...


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди