изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 16:17 EEST
България подкрепя евроинтеграцията на Турция    
По света Истанбул. През втория ден от визитата си в Турция министър-председателят Бойко Борисов посети българската църква „Св. Стефан”, срещна се с Вселенския патриарх Вартоломей и с настоятелството на „Фондацията на Православната църква на Българската екзархия”, както и с кмета на Истанбул и валията Муамер Гюлер.


Бойко Борисов се срещна с кмета на Истанбул Кадир Топбаш. На влизане Борисов се подписа в почетната книга за гости, след което двамата се оттеглиха, за да разговарят. В българската делегация на премиера Бойко Борисов бе и кметът на София Йорданка Фандъкова.
Бойко Борисов подари на кмета на Истанбул Кадир Топбаш копие от тракийското златно съкровище. Кметът на София Йорданка Фандъкова подари на Кадир Топбаш знака на София. Борисов похвали Истанбул и каза, че е много уреден град. Кметът на Истанбул му подари копие на тяхно известно съкровище. Бойко Борисов каза, че България ще предложи реставрираната Джумая Джамия в Пловдив да стане обект на ЮНЕСКО, а Турция ще предложи Желязната църква „Свети Стефан” за ЮНЕСКО.
За пет години в Истанбул са направили 240 от подлезите по основните пътища – със специална технология, по един много бърз начин. Поканих заместник-кмета на Истанбул да гостува в България тази седмица на Йорданка Фандъкова, ще направя среща с Агенция „Пътища”, регионалния министър, кмета на София и главния архитект, за да видим по какъв начин бихме могли да ползваме техния опит. Това каза министър-председателят Бойко Борисов за срещата му с кмета на Истанбул Кадир Топбаш.
Възлови кръстовища в Истанбул са направили от 45 до 60 дни. Освен заместник-кмета на истанбулската община, ще дойдат проектантът и архитектът. Надявам се и ние да приложим това бързо строителство – каза Бойко Борисов.
Останах доволен, че от вчерашните ни срещи с президента и премиера на Турция, информацията, която е дошла преди нас тук е, че са минали много добре. По въпроси, по които преди доста сме спорили, сега са били решени – каза Борисов.
Кметът на Истанбул Кадир Топбаш беше за последен път на официално посещение в България през септември 2008 г. по покана на кмета на Пловдив Славчо Атанасов. Тогава Топбаш присъства на официалното откриване на реставрираната Джумая Джамия в Пловдив.
Пожелавам успех на новия кабинет за благоденствието на българския народ – това каза Вселенският патриарх Вартоломей на среща с Бойко Борисов. Пожелавам посещението на премиера да даде своите плодове, които да бъдат не само на турския и българския народ, а и за другите балкански народи – каза патриарх Вартоломей. За мен е изключителен повод за радост да изпратя своите приветствия и молитви за благоденствието на българския народ от името на църквата майка. Отношенията ни с българската патриаршия са изключително искрени и топли – каза патриарх Вартоломей. Българската общност в Истанбул е един мост между двете църкви.
Отправям една молба към премиера – тя се изразява в очакването за подкрепа, която България ще направи за присъствието на нашата страна в Европейския съюз – каза патриарх Вартоломей. Всички западнобалкански страни искат да влязат в ЕС. От средствата за масова информация научаваме, че за западните Балкани ориентировъчно се сочи 2014 година. Турция беше поставила своята кандидатура много по-рано, преди тези страни, затова смятаме, че трябва да бъде приета преди тях. 50 години – много ни карат да чакаме – каза патриарх Вартоломей.
Българският министър-председател Бойко Борисов благодари на Вселенския патриарх за пожеланията му към българския народ и предаде поздрави от Българската православна църква.
България ще подкрепя Турция за европейската интеграция, но в същото време – много ясно изразихме нашите претенции и пред премиера Ердоган – това каза министър-председателят Бойко Борисов пред български журналисти в Истанбул. България ще предложи джамията в Пловдив като защитен паметник в ЮНЕСКО, а Турция – Желязната църква. Това е един вид пробив в отношенията – каза Борисов. Турция много усилено се готви, реформира, европейската интеграция се поставя на всички нива – президент, премиер, вселенски патриарх. Ние сме за това – тази европейска интеграция да продължи. От нас се очаква, можем да помагаме, но в същото време много ясно изразих нашите претенции – чухте го и вчера при премиера Ердоган. Това са двуяки процеси – ако се върви в тази посока, всички претенции ще бъдат решавани. Не виждам път назад. Оставяме на времето и на комисиите, които са четири на брой, и работят по всички процеси, да излязат с решение. Но ние нашите претенции сме ги заявили – каза Бойко Борисов.
Премиерът посети и Желязната църква „Свети Стефан” в Истанбул. Милион и двеста хиляди турски лири са дадени от районното кметство за външна реставрация на храма. Около 600 хил. евро са необходими за вътрешната реставрация, които трябва да бъдат предоставени от българската държава. Борисов бе посрещнат с голям интерес от българи от истанбулската общност. Те го поздравиха на специфичен български език. Премиерът от своя страна ги уведоми за ситуацията в България в момента.
Денка КАЦАРСКА

Агенция "Фокус"

 


Сходни връзки

България подкрепя евроинтеграцията на Турция | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди