изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 20:02 EEST
НАРОДЕН КАЛЕНДАР 1 ФЕВРУАРИ - ТРИФОНОВДЕН    
Празници Православната църква чества деня на св. мъченик Трифон. В народната традиция Трифоновден е включен в цикъла от три последователни дни, наречени Трифунци - 1, 2 и 3 февруари, като на 1 февруари се отбелязва Трифоновден.


В народните вярвания св. Трифон е патрон на лозята и лозарите. В една от многото легенди за него светецът е описан като лозар, който сам си отрязал носа с косера, докато зарязвал лозето. Затова Трифоновден е наричан още Зарезан. На този ден се изпълняват обреди за плодородие на лозята през годината.
Още при изгрев слънце мъжете лозари се събират и отиват на лозята си, носейки със себе си вино, кокошка, баника, пита. Задължително групата е придружавана от гайдар. Групата си избира цар и той я води в лозето, където се избира пръчка и се подрязва лозето, след което лозите се поръсват със светена вода, взета от църквата и се поливат с вино. От отрязаните пръчки пък се свиват венци, с които се кичат калпаците. След ритуалното зарязване на лозята всички се събират на обща трапеза.
В народната митология битува поверие, че Трифоновден е лош ден и затова на него жените не похващат никаква работа. Табу на този ден е да се докосват остри предмети - нож, ножица, игла, куки и други. Вярва се, че ако жена се нарани с остър предмет на този ден, ще се роди недъгаво дете или сакат добитък.
Трифоновден се почита още и като празник на мишките - "Мишкини празници". За да прогонят животинките от домовете си, жените режат опашките на малките вредители, удрят ги три пъти на прага и три пъти на дръвника.
 


Сходни връзки

НАРОДЕН КАЛЕНДАР 1 ФЕВРУАРИ - ТРИФОНОВДЕН | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди