изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 22:41 EEST
ОБЩИНА КАВАРНА ФИНАНСИРА СПАСИТЕЛНИ РАЗКОПКИ    
НовиниСлед иманярския набег над тракийска могила в землището, недалеч от село Българево, по предложение на кмета, на редовното заседание, когато бе приет бюджетът на община Каварна, са заделени между 20-30 хил. лв. за спасителни разкопки и консервация на могилата. Това съобщи за НДТ кметът на морската община Цонко Цонев.

Както НДТ писа, трима, засечени от ловци, са посегнали на тракийската могила с багер, като за незаконните си действия те избрали най-голямата виелица - на 24 януари. Авджиите, тръгнали на лов за водоплаващ дивеч и заклещени от лошото време в селото, видели съмнителния багер, който през полето се отправил към могилата. Опитали да заловят нарушителите, но закъсали в снега. Затова пък полицаите успели да установят багера, който бил скрит на сметището в Каварна, както и тримата иманяри, които са арестувани - Станимир З. /на 34 г./, криминално проявен, 44-годишният Георги Г. /също с криминално досие/ и шофьорът на багера - 41-годишният Цонко Ц.
"По принцип, в такива могили обикновено бива откривана керамика, понякога накити, монети" - каза тогава директорът на музея в Каварна Дарина Мирчева. Вече е готов докладът на специалиста-археолог, извършил оглед на обекта след дръзкото посегателство. "За щастие, извършителите не са успели да проникнат вътре в могилата. С багера са успели да отнемат повърхностния слой на голяма площ - 30 м хоризонтално и 4 м вертикално. Самото нарушаване целостта на могилата е нарушение, макар да не са проникнали в нея, тъй като тя е държавен културен паметник" - припомни Мирчева.
Освен спасителни разкопки на тази тракийска могила, през  лятото на настоящата година ще продължат разкопките и на нос Калиакра, каза още директорът на музея, както и спасителните разкопки в местността "Дълбока". "Основно инвестициите ни през тази година ще бъдат насочени към ремонт на фонда, както и за спешна реставрация и консервация на някои от експонатите ни" - допълни Мирчева.
 


Сходни връзки

ОБЩИНА КАВАРНА ФИНАНСИРА СПАСИТЕЛНИ РАЗКОПКИ | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ОБЩИНА КАВАРНА ФИНАНСИРА СПАСИТЕЛНИ РАЗКОПКИ
Автор: Anonymous да 2010-02-01 @ 15:47 EET
Добра новина.... Браво!

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди