изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 10:11 EEST
4-ма българи загинали при срутването в Лиеж    
По света
Има четирима българи сред загиналите при срутването на сграда след експлозия на газ в белгийския град Лиеж миналата сряда. Това е съобщил за вестник „Новинар” зам.-външният министър Марин Райков.


Телата на 12-те жертви все още не са идентифицирани, а белгийската преса съобщи, че в сградата нелегално са живеели българи. В 2 часа през нощта на 27 януари в сградата става взрив, който е толкова силен, че разрушава прозорците и на съседните сгради и коли.

Пожарникарите, които идват на мястото на инцидента, започват да евакуират живеещите в сградата. След евакуираните има и две български гражданки, поясни Райков. Те са изведени невредими, но въпреки това са настанени в местната болница.

По думите на Райков тяхното състояние е добро, няма опасност за живота им, но все още са в стрес от случилото се. Именно те са разказали, че в същата сграда в този момент е имало и още четирима българи. Това ни дава основание да предположим, че сред общо 12-те загинали души има и български граждани.

Заради тежките изгаряния и сриването на сградата телата на загиналите все още не могат да бъдат идентифицирани, обясни Райков.

От петък поддържаме постоянен контакт с белгийските власти, обяснил Райков. Българският посланик в Белгия и консулът ни там са заминали на мястото на инцидента. Те дори са се срещнали с двете българки в болницата. От местната полиция са поискали ДНК, за да бъдат разпознати загиналите българи. Именно затова и от външното министерство все още не са се свързали с близките им, тъй като не е потвърдена тяхната самоличност.
„Няма как да говорим с тях, без да сме сигурни кои са загиналите”, обяснил още Райков.

Шестимата българи не са били регистрирани в полицията, че обитават това жилище, обясни още Райков. Затова се смята, че те са работили нелегално там.

В събота местните власти обявиха, че се очаква броят на жертвите да нарасне до 20 души, тъй като има затрупани от останките на сградата. Спасителите вече успяха да извадят живо изпод руините 12-годишно момиче, което е транспортирано в местната болница в сравнително добро състояние. dir.bg
 


Сходни връзки

4-ма българи загинали при срутването в Лиеж | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди