изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 00:30 EEST
2 ФЕВРУАРИ СВЕТОВЕН ДЕН НА ВЛАЖНИТЕ ЗОНИ    
ЕкологияДнес се отбелязва Световния ден на влажните зони. Този ден се чества от 1997 година, съобщават от пресцентъра на РИОСВ - Варна. Оттам допълват, че според историческата справка на този ден 1971 в иранския град Рамсар е подписана Конвенция за опазване на влажните зони с международно значение и по специално като местообитание на водолюбиви птици, наречена Рамсарска Конвенция.

В България Рамсарската конвенция влиза в сила на 24 януари 1976 година. Страната ни е осмата според, подписала конвенцията. Според последни данни, представени на официалната страница на Рамсарската конвенция - www.ramsar.org, към 28 януари 2010 година 159 държави са подписали текста на документа.
По данни на екоинспекцията до този момент влажните зони с международно значение, включени в Рамсарската Конвенция, са с площ 185,156,612  хектара.
При създаването си конвенцията регламентира опазването и разумното ползване на влажните зони като местообитание на водолюбиви птици, но в последствие разширява своя обхват. В днешния си вид документът определя и нужните мерки за опазването на тези екосистеми, както и разумното ползване на ресурсите на техните територии. Сред приоритетите на всички страни, подписали конвенцията, в това число и на България, е да популяризира и опази влажните зони, които предоставят уникални условия за живот на множество растителни и животински видове. На територията на област Добрич сред влажните защитени зони са подържан резерват Балтата, местността "Болата", която е част от резерват Калиакра, защитени местности "Шабленско езеро" и "Дуранкулашко езеро", Шабленската и Балчишката тузла и езерото Тауклиман.
Именно в Шабленското и Дуранкулашко езера ежегодни през зимните месеци пристигат да зимуват множество патици от защитени видове. На територията на двете езера има и специален режим на риболов. В поддържан резерват Балтата пък всяка година цъфти защитеното блатно кокиче.
 


Сходни връзки

2 ФЕВРУАРИ СВЕТОВЕН ДЕН НА ВЛАЖНИТЕ ЗОНИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди