изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 09:01 EEST
Бой между полиция и студенти за лагер в Равда    
Новини
Студенти и преподаватели от Националната спортна академия (НСА) браниха тази сутрин с жива верига учебната си база край Равда. Наложи се полицията да използва сила, за да разпръсне протестиращите, съобщи БТА. Сблъсъците продължиха около 30 минути, но сериозно пострадали няма. Няколко от студентите бяха с разкъсани дрехи и леки рани по ръцете.


След разпръскването на протестиращите бе премахната оградата, която ограничаваше достъпа до спортния лагер.

За земята, върху която е построен лагерът, от години има спорове, че е на частни собственици и е реституирана. Обмисля се вариант тези собственици да бъдат обезщетени с терени на друго място, но такова решение ще бъде взето в сряда.
В момента НСА ползва едва 40 дка от терена, който е 180 дка.

Събарянето на оградата е по заповед на кмета на Несебър Николай Димитров, който се мотивира, че съоръжението е незаконно и ограничава достъпа на частните собственици, които имат реституирани земи на мястото.

„Не събаряме базата на НСА. Нека това е ясно. Съборихме само портала и бариерата”, заяви кметът Димитров, цитиран от "Фокус".

Според него с информацията около собствеността на земята и събарянето на портала на спортната академия умишлено се спекулира. Документът за събаряне на оградата е още от юли миналата година. Веднага след издаването й е било пуснато и писмо-покана до ръководството на НСА доброволно сами да премахнат загражденията, на което те не са реагирали.

По думите на несебърския кмет на територията на лагера в Равда няма спортна база – терени и игрища, а подготовката на студентите е приоритетно по водни дисциплини, като лодките и съоръженията им се намират на плажа. Това лято отново съоръженията са били там, а подготовката на студентите е преминала без проблеми.

С митинг-шествие в София, преподаватели, студенти и служители на НСА подкрепиха протеста в Равда, предаде програма "Хоризонт" на БНР.

"Това е поредната груба намеса на местни управленци към територии, сгради и имоти на университети или научни организации в страната." Това се посочва в декларация на Съюза на учените в България (СУБ), изпратена до премиера, до министъра на регионалното развитие и благоустройството, до министрите на образованието, младежта и науката, и на земеделието и храните.

От неправителствената организация призовават за спешна намеса срещу необоснованите според тях претенции на общината в Несебър към учебната водна база на НСА, регистрирана като публична държавна собственост. От СУБ припомнят и за намеси и териториални заграбвания на имоти на Лесотехническия университет, на УНСС, БАН и на Софийския университет. dir.bg
 


Сходни връзки

Бой между полиция и студенти за лагер в Равда | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди