изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 09:24 EET
100 ГОДИНИ ЧУКНА БАБАТА НА АНТОНИЯ ПЪРВАНОВА    
ЛюбопитноСпокойствието е формулата за дълголетието й, споделят децата й.


Баба Иванка обича да пийва сутрин греяна ракия, вечер преди лягане не яде. Известната й внучка я поздрави от Йордания

"Сутринта като стана, побърза да се измие, защото казва "Ще ходим..". Полека-лека с бастуна отиде до чешмата. После се върна на леглото, но не и под завивките, чака, милата, да излезем..." Думите са на Бонка Борисова - дъщеря на Иванка Маринова от добричкото село Войсил. Пред журналисти Бонка разказа как е започнал вчерашният ден за майка й, денят, в който навърши 100 години. Столетницата идва в Клуба на пенсионера - където я очакват много познати и гости, притеснена. Едва когато сяда и оглежда всички се поуспокоява. А за да я почетат са дошли много хора - помещението е тясно да побере всички. Специален поздрав от кмета на община Добричка Петко Петков й отправят заместникът му Тошко Петков и секретарят Надежда Василева. Поднасят й огромен букет, плетена блуза и шал - в модерното лилаво. Подаръците от община Добричка не свършват до тук - има още торта със свещички с цифрата 100, погачи, сладки, баница... Букет и жилетка й връчва Калинка Василева - кметицата на Драганово. И още много цветя и прегръдки, дори и сълзи - когато й честити празника съседка й Теменужка. Около масата са и дъщеря й Бонка и синът й Петър. След всички поздрави и хубави пожелания - за здраве и дълголетие, идва ред на тортата. Баба Иванка духва свещичките. И след това си похапва от вкусната торта. "Много обича сладичкото", споделя Бонка.
Столетницата е родена в добричкото село Стефаново, в семейството са били шест деца. Когато е на две годинки баща й умира и майка й сама отглежда децата си. Иванка се омъжва на 23 години за Борис от село Войсил. "Искала да се отърве от село Стефаново, защото водата се вадела трудно, с кон. Искала да отиде на място, където има чешми. А то какво стана - къде ти сега Стефаново, къде ти Войсил", разказва дъщеря й, имайки предвид, че от 70-те години на миналия век Войсил не съществува като населено място. Иванка Маринова има две деца, трима внуци и трима правнуци. Сред най-личните от тях е дъщерята на Бонка - евродепутатът д-р Антония Първанова. "Обади се сутринта да честити рождения ден на баба си от Йордания", споделя Бонка.
Баба Иванка работела в ТКЗС-то. По времето на Вълко Червенков заради постигнатите високи резултати била избрана за делегат на окръга и участвала в национална конференция. Била в столицата цяла седмица и после дълго разказвала кои забележителности посетила, как ходила на опера. Преди 22 години Иванка Маринова останала вдовица. Отначало отишла да живее във Варна при сина си и да гледа децата му, но така издържала 12 години. После се върнала на село - да си гледа работата в градината. Много обича да е на открито, на въздух, споделя дъщеря й. И разказва, че докато другите жени ръкоделствали, тя предпочитала да е в градинката си, да прави нещо там.
Дълголетието й се дължи на нейното спокойствие, споделя синът й Петър. И жените наоколо допълват: "и защото децата й не са й създавали проблеми". Разказват, че никога не е боледувала. На 95 години си счупила крака, наложила се операция. Резултатите от направените й тогава изследвания били завидни - идеално кръвно налягане и други показатели. Тогава баба Иванка казала на лекаря - на началника на Отделението по ортопедия д-р Митко Георгиев: "Докторе, ще те поканя на 100-тния си рожден ден." А може би за дълголетието й е допринесла и греяната ракийка, която обича да пийва сутрин. А и друго желязно правило - да не яде вечер преди лягане.
Присъстващите на 100-тния рожден ден на Иванка Маринова почерпи и Бонка Борисова, тя ги подслади с бонбони от Египет. Поводът - 50-години брак със съпруга й Стефан Андонов, които се навършили на 10 януари. Семейството отпразнувало златната си сватба с екскурзия до Египет - подарък от дъщеря им Антония Първанова. НДТ
 


Сходни връзки

100 ГОДИНИ ЧУКНА БАБАТА НА АНТОНИЯ ПЪРВАНОВА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди