изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 23:15 EEST
Втори ски учител загина от лавина в Банско    
Новини
31-годишен мъж от Разлог е загинал при нова лавина, паднала днес на обяд над Банско, съобщиха за Дир.бг от Планинската спасителна служба (ПСС).


Снежната маса се е свлякла над хижа "Демяница". Най-вероятно скиорът е карал по забранен за спускане улей. Той е попаднал в лавина с още трима души, които не са затрупани. Те са го извадили изпод снега, а спасителите са достигнали бързо до тях, но мъжът е бил с много тежки травми и е починал.

Загиналият е ски-учител в Банско и е от доброволния състав на ПСС, а не е от щатната група, която охранява района, каза директорът на службата Кирил Русев, цитиран от "Фокус".
От ПСС уточниха, че загиналият се казва Атанас Делчев. Сред приятелите си бил известен с прякора Пилето, предаде Дарик радио.  

Групата е опитвала екстремно спускане високо в улеите, които слизат към Дамянишка река. Имали са лавинни уреди, така че мъжът бързо е бил изваден, но лавината е била доста тежка и травмите са от това, че го е приклещила към дървета и скали, обясни Русев.

Междувременно, докато се е извършвала спасителната операция, втора лавина е била предизвикана от скиор, който е карал извън пистите, съобщи председателят на БЧК Христо Григоров.
Снежната маса е можела да повлече четиримата спасители, които са били на мястото, но те са успели да се издърпат в последния момент. „Безумие е да се кара извън пистите. В момента има най-висока степен на лавинна опасност”, каза Григоров. По думите му от 15-20 години планината не е била толкова опасна, колкото е сега.

Така за последните пет дни над Банско паднаха четири лавини. В края на миналата седмица над Бъндеришка поляна загина 28-годишният местен учител по ски Иван Попов, а денонощие след този инцидент като по чудо от лавина се спаси 33-годишната столичанка Веселина Шишкова.

По-строги санкции и глоби за сноубордистите и скиорите, които карат извън очертанията на пистите, поиска междувременно Запрян Хорозов от ПСС. По думите му към момента има определени глоби във всеки планински парк, но никой не санкционира нарушителите. (Виж линка долу)


Спасиха скиор в Алпите

Френски скиор беше спасен, след като прекара 45 минути затрупан от лавина, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Скиорът, който бил преподавател по физическо възпитание, решил да кара ски със свой приятел в планинския масив Веркор във Френските Алпи, въпреки предупрежденията за опасност от лавини.

Непредпазливите скиори действително предизвикали лавина. Тя връхлетяла учителя по физическо възпитание и двеста метра го влачила надолу по склона. Накрая той паднал от висока скала и се озовал затрупан под 50 см сняг. Успял да пробие с едната си ръка дупка в снега и оттам до него достигал въздух.

Това именно му помогнало да оцелее цели 45 минути, след което ръката му над снега била забелязана от хеликоптер на планинската спасителна служба. Скиорът бил изровен от снега в състояние на хипотермия - температурата на тялото му била паднала до 28 градуса. Той имал счупване на таза, мозъчно-черепна травма, говорел несвързано и бил приет в болница в Гренобъл.  dir.bg
 


Сходни връзки

Втори ски учител загина от лавина в Банско | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди