изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 12:13 EEST
УНИКАЛЕН ПОРТРЕТ ОТ 17 ВЕК СЪХРАНЯВА ГАЛЕРИЯТА    
КултураОткрит е на таван в Балчик, за да стане декор на театрално представление

Многобройни изящни и интригуващи със своята история произведения на изкуството съхранява във фонда си Художествената галерия в Добрич. Творбите носят уникалния заряд на десетки автори. Независимо дали са световноизвестни или не чак толкова популярни творците пресъздават чрез платната и скулптурите си своите емоции и оставят за поколенията красота и мъдрост.
Една от тези творби датира от далечния 17 век и представлява живописен портрет. За нея разказва директорката на галерията Евелина Ханджиева в съвсем "прясното" издание "Страници от архива на Художествена галерия-Добрич". Изобразен е млад мъж в облекло, характерно за 17 век, и се нарича Портрет на Жан Луи дьо Грьоно - сеньор дьо Нерциа.
Интересна е обаче историята, свързана с попадането на тази картина в добричката галерия преди около 40 години. Платното е намерено на тавана в дома на Христо Тодоров - учител по литература в Балчик, във връзка с декора за представление на местната театрална трупа. Още през 1969 г. тогавашният директор на галерията в Добрич Янко Атанасов е заинтригуван от картината. Платното е изпратено за експертиза в Националната галерия в столицата, а констатацията е, че творбата е оригинал и е типичен представител на френската живопис от 16-17 век, разказва Ев. Ханджиева. Картината е откупена от внука на Христо Тодоров - Ангел Петров Христов, и става притежание на добричката галерия.
Смята се, че е възможно картината да е донесена в Балчик от гости на Двореца - лятната резиденция на румънската кралица. Произходът на портрета обаче се свързва и с известното семейство Станчови. Още в началото на 20-и век те купуват имение край Варна и наричат вилата "Трите кладенци". В мемоарите на Иван. Д. Станчов се споменава, че в този дом е имало платна, донесени от Франция.
Именно тази картина става повод за кореспонденция между добричката галерия и сина на Иван Д. Станчов - Иван И. Станчов, както и за неговото идване тук. Негово е потвърждението, че печатът на гърба на платното е на баба му графиня Ана дьо Грьоно /Анна Станчова/, а етикетът е с нейния почерк.
Портретът предизвиква интереса на изследователи от Холандия и Франция, които се занимават с проучвания на фамилия Дьо Грьоно. Това разказва още г-жа Ханджиева, с чието съдействие НДТ публикува интересната и все още ненапълно разгадана история на тази картина.
 


Сходни връзки

УНИКАЛЕН ПОРТРЕТ ОТ 17 ВЕК СЪХРАНЯВА ГАЛЕРИЯТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди