изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 06:55 EEST
Европейски шамар заради заменките    
Европейски съюзБългария може да плаща стотици милиони евро, ако ЕК реши, че заменките на гори от предишното правителство са били държавна помощ на частни лица. Това съобщи пред журналисти днес премиерът Бойко Борисов. Той посочи, че е получил писмо от ЕК, в което се посочва, че продажбата на парцели с гори, на които после е променено предназначението, е помощ за частни фирми и лица.

Притеснителното е, че ако информацията на ЕК отговаря на истината и в 20-дневен срок не отговорим, комисията ще заведе дело. Ще направим междуведомствена комисия, по случая са уведомени парламента и главния прокурор, каза Борисов, цитиран от БТА.

ЕК иска разяснение в рамките на 20 работни дни. Ако отговорите са незадоволителни, се завежда дело, каза Борисов. Ако това е факт и ние не докажем, че заменките не са държавна помощ, а ние всички знаем как Станишев и Доган си раздадоха горите на близките и е категорично доказано, че това е факт, Брюксел ще ни съди, каза премиерът.

Само за 15 от 47- те заменки искът към България ще е над 55 милиона евро или 110 млн. лв. Ако предназначението на тези 15 имота е променено, санкциите стават 126 млн. евро. Тези пари трябва да се извадят от бюджета, за да се плати "далаверата на тази неконституционна тричленка", каза Борисов.
Надявам се главният прокурор да се сезира, защото ние не можем да платим.
Информацията ни е, че санкциите може да стигнат до 1,5 млрд. евро, добави премиерът.

Обръщаме се с молба към парламента да се види дали може да се анулират тези заменки и как това придобито по престъпен начин имущество да бъде продадено, за да върнем тези пари на Брюксел. Когато започне дело, сред една или две години, ЕК ще ни осъди. Няма шанс да се измъкнем от тази хватка, ако горите са изсечени или са застроени, каза Борисов.

Министърът на земеделието Мирослав Найденов съобщи, че процедурата от ЕК е на базата на жалба на неправителствена организация, която използва експертна оценка.
Ние предупреждавахме предишните управляващи да не правят тези заменки, каза Борисов. Трябва да се носи персонална отговорност за тях, добави премиерът. .

Мирослав Найденов даде за пример горски имот с площ 9 декара до Созопол, даден от държавата на частни лица на цена 5,9 евро за кв. метър, докато пазарната му цена е била 26,79 евро за кв. м. Сделката е станала на 23 януари 2009 г.
"Това е пример защо ЕК е решила, че сделката е държавна помощ - замяната на имота е станала на цена, по-ниска от пазарната. Ако предназначението на имота е променено, то цената му ще скочи до 170 евро на кв. м", каза Найденов.

Единственият, който може да се произнесе за заменките, извършени от правителството на тройната коалиция, е съдът и доколкото си спомням сегашните управляващи бяха подали сигнали преди месеци. Това заяви депутатът от "Коалиция за България" Корнелия Нинова в коментар пред журналисти в парламента на думите на премиера Борисов и министър Найденов за писмото от ЕК. Може би съдът по-бързо трябва да ги разгледа и да каже дали има нарушения, смята Нинова.

Найденов разкри и за друго предупреждение от ЕК. Заради неспазени от България европейски правила страната може да бъде изключена от финансирането от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони. Това означава замразяване на 3.2 млрд евро по Програмата за развитие на селските райони.  dir.bg

 


Сходни връзки

Европейски шамар заради заменките | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди