изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 11:12 EEST
ЛЕКАРЯТ В ДОБРИЧКО - СРЕДНО НА 51 ГОДИНИ    
ЗдравеБолницата в Добрич - готова да поеме пациентите по закритите пътеки от Тервел и Генерал Тошево


Закриване на болници в Добричка област няма да има. Ще има преструктуриране с цел да не се разпилява общественият ресурс, а гражданите да получават едно по-адекватно  качествено лечение. Това увери на пресконференция областният управител Желязко Желязков. Стана ясно, че в понеделник вечерта в областна управа се е провела среща, свързана с преструктурирането на болничните заведения. На нея са присъствали доц. д-р Стоян Александров - директор на дирекция в  Министерство на здравеопазването, и Иво Ваклинов от НЗОК. В дискусията са се включили кметовете на общини, представители на РЦЗ и РЗОК, директори на болници. Доц. Александров категорично е казал, че болници няма да се закриват, но ще се дават пари за реално свършена работа.
60 процента от пациентите на общинските болници след това се долекуват в областните или специализирани болници, съобщи директорът на РЗОК д-р Бисерка Пачолова, цитирайки изследване на НЗОК. Тя посочи, че голяма част от жителите на общините Тервел и Генерал Тошево през м. г. са се лекували в МБАЛ в Добрич. Именно болниците в тези две общини са с най-голямо намаление на броя на клиничните пътеки, за които е сключен договор с касата. В Тервелската МБАЛ пътеките са 25 /при 15 през м. г./, а в генералотшевската намалението е от 27 на 19 пътеки. Недостигът на специалисти е основният проблем при сключването на договори, посочи директорът на РЦЗ д-р Александър Щерев. Д-р Пачолова изнесе данни, според които в МБАЛ в Добрич през м. г. са приемани по 40-45 пациенти на ден, а в МБАЛ в Тервел - средно малко над три. 
Още през декември м. г. в Министерството на здравеопазването на среща с директорите на МБАЛ обсъждахме възможностите за поемане от областните болници на потока от пациенти от общинските, каза изпълнителният директор на МБАЛ д-р Мариян Ананиев. Той заяви, че областното лечебно заведение има готовност да поеме пациентите с вътрешни заболявания от Тервел и Генерал Тошево - има и леглова база, и нужните специалисти. До 40 процента могат да бъдат поети и пациентите от двете общини с неврологични проблеми без да се налага реорганизация. Стана ясно, че в МБАЛ в Добрич също има две отпаднали клинични пътеки. Това са за хирургия на щитовидната жлеза и неврохирургична. За първата не е сключен договор заради изискване за определен брой операции през м .г., а по втората - заради липсата на трима специалисти. За сметка на това болница има договори за две нови пътеки - за ултразвуково разбиване на камъни в бъбреците и за чернодробна хирургия.
Ако в общинските болници има кадрова заплаха, то при нас можем да говорим за кадрови дефицит, каза д-р Ананиев. Той посочи, че в болницата има структури, които функционират на ръба, имайки предвид броя на специалистите, други функционират заради добрата воля на пенсионерите, а в трети лекарите са в предпенсионна възраст. Зам.-областният управител д-р Катя Ганова съобщи, че средната възраст на лекарите в Добричка област е 51 години. НДТ
 


Сходни връзки

ЛЕКАРЯТ В ДОБРИЧКО - СРЕДНО НА 51 ГОДИНИ | 11 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ЛЕКАРЯТ В ДОБРИЧКО - СРЕДНО НА 51 ГОДИНИ
Автор: Anonymous да 2010-02-03 @ 21:58 EET
sega nqma da gi zakriete,no sled mart sas sigornost.
ЛЕКАРЯТ В ДОБРИЧКО - СРЕДНО НА 51 ГОДИНИ
Автор: Anonymous да 2010-02-04 @ 17:15 EET
този дебел доктор до кога ще мързелува в РЦЗ на  деветия етаж,заедно със своя антураж?
ЛЕКАРЯТ В ДОБРИЧКО - СРЕДНО НА 51 ГОДИНИ
Автор: Anonymous да 2010-02-05 @ 21:00 EET
кой е този дебел доктор ?
ЛЕКАРЯТ В ДОБРИЧКО - СРЕДНО НА 51 ГОДИНИ
Автор: Anonymous да 2010-02-06 @ 09:36 EET
МОЛЯ ВИ, ЧИТАТЕЛИ! ТОЗИ НА КОГОТО ВИКАТЕ ДОКТОР /ДЕБЕЛ И НА ДЕВЕТИ ЕТАЖ/, СПОМНЯТЕ ЛИ СИ ДА ИМА СКОРО ИЗЛЕКУВАН ПАЦИЕНТ? ОТДАВНА Е ЗАБРАВИЛ ДА ПОСТАВЯ ДИАГНОЗИ. МОЖЕ САМО ДА СЕ ПОДПИСВА И ЗАПАЗВА "Д-Р" ПРЕД ИМЕТО СИ, КАТО СИ ПЛАЩА ЧЛЕНСКИЯ ВНОС КЪМ ЛЕКАРСКИЯ СЪЮЗ. ИЗВИНЕТЕ МУ СЕ, ЧЕ ГО ОБИДИХТЕ НА "ДОКТОР"!
ЛЕКАРЯТ В ДОБРИЧКО - СРЕДНО НА 51 ГОДИНИ
Автор: Anonymous да 2010-02-09 @ 17:12 EET
къде изчезна дебелият доктор? Искаме да пишем за него.И въпросът ни е -  може ли дебелия доктор да напише и една рецепта?
ЛЕКАРЯТ В ДОБРИЧКО - СРЕДНО НА 51 ГОДИНИ
Автор: Anonymous да 2010-02-10 @ 12:31 EET

Доволни ли сте от новото управление на областната болница в Добрич?

ЛЕКАРЯТ В ДОБРИЧКО - СРЕДНО НА 51 ГОДИНИ
Автор: Anonymous да 2010-02-10 @ 17:29 EET
дебелият доктор и там ли е управлява? Че много зает ........а...........
ЛЕКАРЯТ В ДОБРИЧКО - СРЕДНО НА 51 ГОДИНИ
Автор: Anonymous да 2010-02-11 @ 18:41 EET
дебелият доктор като не може да напише и една рецепта , защо още стои на деветия етаж?
ЛЕКАРЯТ В ДОБРИЧКО - СРЕДНО НА 51 ГОДИНИ
Автор: Anonymous да 2010-02-12 @ 21:47 EET
защо всеки път като се напише нещо за дебелия доктор,веднага го скривате? Ами оставете го най сетне да напише една рецепта поне.Може пък да може да напише поне една рецепта.
ЛЕКАРЯТ В ДОБРИЧКО - СРЕДНО НА 51 ГОДИНИ
Автор: Anonymous да 2010-02-19 @ 20:29 EET
черпя една бира този който ми каже кой назначи дебелия доктор за началник на деветия етаж,колко години той стои там и не мърда ,като гюро михайлов,не като медуза ,лепкав  лепкав , който и да дойде на власт той все там, бсп,царисти, тройна коалиция,сега бат бойко,няма ли да се махаш от там бе дебел нагаждач,ами двете му заместнички,мастити дами, от мързелуване ще станат вече сто кила, айде чао!
ЛЕКАРЯТ В ДОБРИЧКО - СРЕДНО НА 51 ГОДИНИ
Автор: Anonymous да 2010-02-20 @ 17:10 EET
този дебел доктор работи май в тошево като гинеколог,блазе им на тошевки

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди