изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 01:54 EEST
ДОБРИЧ ОТКРИ КАЛЕНДАРА НА АГРАРНИТЕ ИЗЛОЖЕНИЯ    
Новини81 фирми от страната и чужбина участват ХVІ издание на Борса за семена и посадъчен материал.  Много нови сделки и съвместни проекти пожела кметът Детелина Николова. Семена за артишок и аспержи до разсад за банани и киви могат да намерят на изложението добричлии. Семепроизводителите са готови за пролетната кампния


С откриването на специализирпаното изложение на „Добрички панаир” „Борса за семена и посадъчен материал” вчера в Добрич стартира и тази годината програма на аграрните изложения у нас. 81 фирми от страната и чужбина се представят в спортен комплекс „Простор”. През петте дни на форума земеделските производители ще имат възможността да направят своя избор и да си осигурят най-добрите продукти за сеитбената кампания 2010г. Български и чуждестранни фирми ще представят богат избор от семена и посадъчен материал, торове и почвени смески, нови технологии в едро и малогабаритната техника, препарати за растителна защита и специализирана литература. 80% от изложителите са редовни участници във форума. Тази година са заявили участие за първи път – Монсанто България, Синджента България, Смарт Агро, Кооперация Хисар-Агра, Агротоп, Агроферт, Hatzenbichler –Австрия.
Гости на официалното откриване на изложениетобяха народните представители Ваня Донева и Валентин Николов, председателят на Общинския съвет Иван Мандев, областният управител Желязко Желязков, кметът Детелина Николова, директорът на областната земеделска дирекция Стилиян Митев, Георги Герждиков – началник на отдел за Североизточна България на ИАСАС. „Ползотворна работа и успешни контакти” пожела на изложителите изпълнителният директор на „Добрички панаир” Звезделина Иванова.
Пред присъстващите кметът Детелина Николова сподели искреното си задоволство и гордост, че в сърцето на Златна Добруджа се провежда един от най-престижните форуми на България. Тя подчерта, че Борсата за семена и посадъчен материал е основен форум на Асоциацията на семепроизводителите и нейното 16-о издание за пореден път доказва, че в аграрната наука и селското стопанство теорията и практиката са взаимно обвързани, „защото в лабораториите и научните комплекси се ражда хлябът”. Още повече, че борсата в Добрич е не само преглед на постигнатото, но и място за демонстриране на крайния продукт и утвърждаване на тенденциите. Преди официално да открие изложението кметът пожела да има много нови проекти не само за сделки, но и за инвестиции.
Въпреки лошото време много добричлии по традиция бяха дошли още в първия ден на изложението, за да подготвят разсада си за пролетта. Търговци споделиха, че сред най-търсените от посетителите са семената за сухоустойчиви дини, пъпеши и домати. Цените за пакетче със семена са се повишили с десетина стотинки спрямо миналата година. Тогава за 3 грама семена цената е била 60 стотинки, а сега е 70 стотинки. Фирми от цялата страна предлагат разнообразие от семена за зеленчуци – от традиционни до екзотични, както и за много подправки. Предлагат се семена розмарин, салвия, рукула, естрагон, както и захарна царевица, карфиол, аспержи, артишок. Много търсени са устойчиви на засушавания ранни домати, ранни пъпеши и ранни дини, обясниха търговци. Добричлии купуват семена за дини „Шугър бейби”, за домати „Сан Марцано” и „Рио Гранде”. Оказва се, че кулинарни предавания и вестникарски рубрики вече са създали мода при подправките и зарзавата. Все по-често хора на средна възраст си купуват семена за артишок, аспержи или за нетрадиционни подправки като естрагон и салвия, само защото са ги чули по телевизията или са прочели за тях във вестници и списания. Често купувачите на семена за нетрадиционни подправки и зеленчуци дори не знаят за какво и как се използват. Все по-модно е да отглеждат подправки у дома в саксии като домашни цветя, споделиха още търговци.  На изложението наред с многообразието от цветен разсад, може да се намери и разсад за цариградско грозде, киви, банани по 15 лева. Според търговците, те могат да виреят у нас, но трябва да се засадят на завет до южното изложение на къщата.
Борсата за семена и посадъчен материал продължава до събота.
 


Сходни връзки

ДОБРИЧ ОТКРИ КАЛЕНДАРА НА АГРАРНИТЕ ИЗЛОЖЕНИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди