изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 17:03 EEST
Кристалина Георгиева издържа изпита за ЕК    
Европейски съюз
Приключи изслушването в Европейския парламент на Кристалина Георгиева - българския кандидат за еврокомисар с ресор международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реагиране при кризи.


В продължение на три часа Георгиева отговаря на въпроси на евродепутати от Комисията по развитие, като на изслушването бяха поканени и представители на комисиите по външни работи и околна среда.
Решението на срещата на координаторите на Комисията по развитие ще стане ясно по-късно днес.

На няколко пъти в рамките на изслушването българският кандидат за ЕК бе поздравен за увереността и компетентността, които излъчва, съобщи "Фокус".

Европейският депутат от групата на социалистите и демократите в ЕП Майкъл Кашман заяви, че няма нужда да задава въпроси на кандидата за еврокомисар Кристалина Георгиева, тъй като по време на изслушването й се е убедил във високата й квалификация и интелект.
„Мисля, че е най-добре възможно най-скоро да преминем към процедурата по одобряване на кандидатурата ви”, допълни британецът. Репликата му беше посрещната с овации в залата.

Отговор на Кристалина Георгиева пък предизвика одобрение и смях по време на изслушването. "Вие ще сте гласът на хората без глас в света (преживели природни или други катастрофи). Смятате ли, че ще се справите?" - на този въпрос българският кандидат за комисар отговори кратко и ясно: "Да, сър!", цитира я БТА.

Подканен да зададе допълнителен въпрос, депутатът заяви, че след такъв отговор просто няма какво да добави.

„Придържам се към високите стандарти за финансова отчетност. Работила съм в околната среда, мой близък почина от натравяне с вода. За мен е ясно, че ако няма прозрачност, хората умират. Отчетността трябва да бъде прозрачна. Хуманитарната помощ не трябва да се отпуска през правителствата, а през организации като Червения кръст”, заяви Кристалина Георгиева в отговор на въпрос на евродепутат.

„Комисията е разработила много сериозна система за одитиранен контрол на 1/3 от партньорските ни организации и неефективните организации се отхвърлят. Не можем да си позволим да хвърляме на вятъра парите на данъкоплатците”, каза още Георгиева, отговаряйки на въпрос за формите на контрол на потока от средства за хората, нуждаещи се от хуманитарна помощ.

Основна част от въпросите на евродепутатите бяха свързани с реакцията и помощта след опустошителното земетресение в Хаити миналия месец.

Относно ситуацията в Ивицата Газа българският кандидат-комисар отбеляза, че имаме нужда от единен европейски подход за района.
"Нашите хуманитарни работници имат изключително ограничен достъп. През последните години 20-25%. Имаме нужда от списък със стоките с двойно предназначение, които могат, и които не могат да се внасят в Газа, за да няма подобни проблеми в бъдеще”, заяви Георгиева.

В заключителното си изказване българският кандидат за еврокомисар благодари на присъстващите за интересната дискусия и съобщи, че днес е 89-ия рожден ден на майка й. Георгиева обеща, ако бъде одобрена за поста, ще се опита да научи френски, каквато е една от мечтите на майка й.

Вижте видео от изслушването на Кристалина Георгиева

След изслушването й в Европейския парламент, Кристалина Георгиева заяви, че напуска Световната банка на 8 февруари, а първият й приоритет като еврокомисар е да посети Хаити. dir.bg
 


Сходни връзки

Кристалина Георгиева издържа изпита за ЕК | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди