изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 04:57 EEST
Пълна блокада на границите на Гърция към България и Македония    
НовиниЗатяга се блокадата на българо-гръцката граница и в следващите няколко дни ГКПП Кулата ще бъде напълно затворен. Успоредно с това – отпада възможността да се използва Македония като обходен маршрут. Там от днес започна 48-часова стачка на митничарите по гръцко-македонската граница. На българо-гръцката граница митница няма заради членството на двете страни в Европейския съюз.

Гръцкият посланик в София Данаи-Магдалини Куманаку каза, че се очакват още по-големи протестни действия от страна на гръцките земеделци. Гръцкото правителство щяло да преговаря със земеделците, но те не били представени от един общ фронт.
Гръцкото правителство няма да използва сила, за да премахне блокадите - стана ясно на среща на Куманаку с министър Мирослав Найденов.

ГКПП Кулата – Промахон ще бъде затворен няколко дни. Това съобщиха от „Гранична полиция”. На българо-гръцката граница в момента нормално работи само ГКПП – Златоград. В Главна дирекция „Гранична полиция” е получена информация от гръцките гранични власти, според която стачкуващите гръцки земеделци са обявили, че няма да пропускат никакви превозни средства през ГКПП – Промахон в близките три-четири дни. Последното пропускане на автомобили през пункта беше тази нощ. Някои от ТИР-овете, преминали границата, бяха чакали повече от 72 часа. Гражданите, имащи неотложно пътуване към Гърция, да използват някой от другите пунктове, на които продължителността на блокадите не е толкова голяма.
От 11.30 часа за всички превозни средства е затворен ГКПП Илинден – Ексохи. ГКПП – Капитан Петко войвода – Орменион също е затворен, по предварителна информация до 14.00 часа.
Граничният пункт Златоград работи нормално.
Авто-мото съюзът на Македония (АМСМ) предупреди шофьорите да не пътуват през следващите два дни към Гърция, предаде македонската агенция Макфакс. Заради протест на гръцките митничари през следващите два дни е изцяло блокирано движението към Гърция. Агенцията отбелязва, че през изминалия период движението към Гърция е било блокирано и от гръцките фермери.
Започна 48-часовата блокада на гръцката граница на трите гранични пункта към Македония заради стачка на гръцките митничари, предаде македонското електронно издание еРепортер. Говорителят на македонската гранична полиция Елизабета Петковска е заявила, че блокадата е започнала в 7 часа тази сутрин и ще продължи 48 часа. По думите на Петковска граничните пунктове ще бъдат затворени изцяло освен за спешни случаи и дипломатически пътувания. Изданието отбелязва, че гръцките митничари са блокирали граничните пунктове „Меджитлия”, „Дойран” и „Богородица” заради замразяване на заплатите и намаляване на бюджета.
Македонското министерство на вътрешните работи призова гражданите, които планират да заминат за Гърция, да отложат пътуването си.
Животновъди от Драма, Гърция, ще протестират днес на ГКПП при Ексохи на гръцко-българската граница и ще разсипят големи количества мляко на пътя, съобщават гръцки медии. Изявите на животновъдите са в подкрепа на исканията им за икономическа помощ и решаване на институционални искания.
Утре подобни действия ще предприемат и животновъдите от Ксанти, които планират да окупират сградата на областната управа. На ГКПП Дойран животновъди вчера вече разляха мляко на пътя, присъединявайки се към земеделските протести. В събота, на 6 февруари, животновъдите ще се съвещават в Солун, за да решат какви да бъдат следващите им протестни действия.

http://www.focus-news.net/

 


Сходни връзки

Пълна блокада на границите на Гърция към България и Македония | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди