изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 11:17 EEST
Приватизират болниците след реформата    
Политика
Българското правителство най-вероятно ще започне програма за приватизиране на държавните болници тази година, след приключването на реформата в задлъжнелия и неефективен сектор.


Това каза здравният министър Божидар Нанев, цитиран от БГНЕС, в интервю пред агенция Ройтерс. Интересът на инвеститорите ще нарасне, веднага след като балканската страна въведе по-добра структура за финансиране на болниците, като по този начин се открие възможността за привличането на допълнителни пари от хора, отделящи повече средства в публичните и частните здравни фондове.

Действията на дясноцентристкото правителство, избрано миналия юли, да затвори 21 държавни болници от комунистическата епоха, предизвикаха протести в различни градове в страната, посочва агенцията.

„Приватизацията е начинът, по който трябва да се развият нещата“, заяви 47-годишният Нанев, който е бивш хирург. „Трябва да има приватизация на болниците и услугите, предоставени от тях“, допълни той. По-голямата част от общо 350 болници в България са държавни, от които 71 бяха в списъка със заведения, които не може да бъдат приватизирани.

Нанев посочи, че това може да се промени чрез поправки в закона, след като правителството изгради ясна стратегия за разпродажбата им. Той допълни, че реформите трябва да показват резултати, за да представят инвестиционния потенциал пред инвеститорите. Корупцията в сектора е широкоразпространена и плащането на подкупи на лекарите за различни услуги е често срещано явление. Според проучванията на общественото мнение, българите са сред най-недоволните от системата на здравеопазване сред 27-те страни-членки на Европейския съюз.

Министерството работи и по нови методи за изчисление на цените на медицинските услуги, които да отразяват реалностите на пазара, посочи министърът. „Реформите имат нужда от средства. Ние не можем да правим реформи, спестявайки пари, това трябва да стане ясно“, каза още Нанев, но не предостави конкретни цифри. Бюджетът на държавния здравен фонд за болниците падна с 24% до 709 милиона лева (503,2 милиона долара) през 2010 г., сочат данните. Общите задължения на болниците са били около 350 милиона лева в края на ноември миналата година. dir.bg
 


Сходни връзки

Приватизират болниците след реформата | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Приватизират болниците след реформата
Автор: Anonymous да 2010-02-04 @ 21:22 EET
Celta e ''privatizacia''!  Nali ne viarvate, che moze da se izgradi raboteshta sistema na speshna pomosht ot tipa, koito upravliavashtite reklamirat....

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.15 секунди