изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 01:36 EEST
През седмицата 8 – 12 февруари в Районен съд – Добрич, са насрочени за разглеждане следните наказателни дела от обществен интере    
Ред и сигурност

През седмицата 8 – 12 февруари в Районен съд – Добрич, са насрочени за разглеждане следните наказателни дела от обществен интерес: 



 

На 08.02.2010 г. Районен съд – Добрич, ще разгледа наказателното дело срещу Галин Ян. Мл. от с. Соколово, община Балчик. Той е подсъдим по обвинение на Районна прокуратура – Добрич, за това, че на 13.10.2009 г. в Добрич е отнел два златни ланеца на обща стойност 288 лв. от жителка на града, като употребил сила.

Обвинителният акт посочва, че около 9 часа във въпросния ден жената се разминала с подсъдимия по улица на кв. „Балик” в Добрич. Около 5 м след това тя усетила, че някой скача на гърба й и я събаря на земята. След падането свидетелката видяла над себе си лицето, с което се разминала. Мъжът посегнал към врата й и започнал да дърпа със сила два златни синджира, които жената носела. Тя започнала да вика и държала с ръце ланците. Подсъдимият ги скъсал, като избягал с част от тях, а друга останала в ръцете на пострадалата.

Галин Мл. има начално образование, безработен е, неженен. Осъждан е и има лоши характеристични данни.

 

На 09.02.2010 г. в Районен съд – Добрич, е насрочено поредно заседание по наказателното дело срещу Ешреф В. Р. от с. Вълнари, община Шумен. Той е подсъдим по обвинителен акт на Районна прокуратура – Добрич, за това, че четири пъти е подбудил свидетели от с. Орляк по дело на Окръжен съд – Добрич, да лъжесвидетелстват. През м. декември 2006 г. в с. Орляк, община Тервел е подбудил 38- годишен свидетел съзнателно да потвърди неистина пред съдия от Окръжен съд – Добрич. През периода м. февруари – м.  март 2007 г. е подбудил 38-годишния и негови съселяни на 32 години и 29 години съзнателно да потвърдят неистина пред съдия от ОС – Добрич. През периода април – май 2007 г. е подбудил отново 38-годишния да лъжесвидетелства по делото. На 21.06.2007 сторил същото срещу тримата жители на с. Орляк.

През ноември 2006 г. било образувано досъдебно производство срещу двама синове на Ешреф Р. В качеството на свидетели по него били разпитани тримата мъже от с. Орляк. В резултат на разследването срещу единия син на подсъдимия бил внесен обвинителен акт за опит умишлено да умъртви повече от едно лице. Другият бил обвинен за хулигански действия. Първото заседание по делото в Добричкия окръжен съд било насрочено за 21.06.2007 г. През декември 2006 г. подсъдимият Ешреф Р. се обадил по телефона на 38-годишния свидетел и поискал да се срещнал. Първата среща станала в с. Орляк, а бащата помолил свидетеля да каже пред съда, че синът му не е насочил пистолет срещу него, а го държал настрани и всичко станало случайно.

След няколко месеца Ешреф Р. поискал нова среща в с. Пет могили, област Шумен, на който присъствали 32-годишния и 29-годишния свидетел и друго лице. Подсъдимият ги почерпил и им обещал да ми даде по 1 000 лв. , ако лъжесвидетелстват.

Около месец по-късно подсъдимият посетил 38-годишния в дома му в с. Орляк и го помолил да каже пред съда, че единият му син е държал пистолета нагоре, а оръжието у другия било играчка.

В деня на първото заседание по делото подсъдимият и свидетелите се видели пред Съдебната палата в Добрич и той отново поискал те да излъжат в показанията си, като обещал да им даде по 1000 лв. В съдебната зала тримата лъжесвидетелствали, че единият брат държал пистолета настрани и случайно ги е уцелил, а оръжието в ръцете на другия брат било играчка.

В хода на досъдебното производство по делото за лъжествидетелстване тримата признали, че са излъгали и разказали какво се е случило. През април 2008 г. те са депозирали пред Добричкия окръжен съд молби, с които се отказват от дадените пред съдебния състав показания и поддържат първоначалните си показания.

Ешреф Р. има средно образование, женен е, безработен, не е осъждан.

Районен съд – Добрич, е започнал разглеждането на делото през 2008 г., но то е отлагано, заради неявяване на призованите за разпит свидетели. Установено е, 29-годишният жител на с. Орляк, е заминал за Германия.

 

На 09.02.2010 г. Районен съд – Добрич, ще заседава по наказателно дело срещу 32-годишния Eрол Р. М. от с. Карапелит, община Добричка. Той е подсъдим по обвинение на Районната прокуратура за това, че през м. юли 2009 г. в полезащитен горски пояс в землището на с. Карапелит, при условията на повторност, без редовно писмено позволително, отсякъл и извозил от горския фонд на Държавно горско стопанство гр. Добрич 6 куб. м дърва за огрев от ясен и гледичия на обща стойност 150 лв.

На неустановена дата през юли 2009 г. Ерол М. решил да изсече дърва, взел моторен трион и с коня и каруцата си се придвижил до полезащитен горски пояс в землището на с. Карапелит. Изсякъл с триона 6 куб. м дърва за огрев и на няколко курса ги извозил до дома си, нацепил ги и ги подредил в стопанската си постройка. На 11.09.2009 г. в дома му била извършена проверка от двама служители при Държавно горско стопанство гр. Добрич и полицай от Второ РУ на МВР. Те установили, че Ерол М. съхранява дърва за огрев от ясен и гледичия, които не били маркирани с горски марки и, за които не притежавал документи, доказващи законния им произход. На разпит в досъдебното производство той се признал  за виновен в извършване на престъплението.

Ерол М. има начално образование, не е женен, безработен, осъждан е четири пъти, включително за същото деяние и за престъпления против собствеността.

 

На 09.02.2010 г. Районен съд – Добрич, ще разгледа предложението на Районна прокуратура – Добрич, за налагане на административно наказание на Стойчо П. Ст. на 39 години от Добрич и 61-годишната Станка Д. Ст. от с. Дуранкулак, община Шабла. Те са разследвани за съставяне на неистински частен документ – „Заявление за участие и прехвърляне на суми по индивидуалната партида в друг съответен фонд за допълнително задължително осигуряване”. Досъдебното производство е образувано във връзка с жалба на жител на с. Дуранкулак до Комисията по финансов надзор в гр. София. Той твърдял, че не е подписвал въпросното „Заявление”, с което сумите, натрупани по индивидуалната му партида в една пенсионноосигурителна компания били прехвърлени в друга. В хода на разследването било установено, че документът е съставен от Стойчо Ст., без знанието и съгласието на осигуреното лице. През декември 2007 г. това заявление било предадено от Стойчо Ст. чрез посредник на секретаря на кметство Дуранкулак – Станка Ст. Тя направила на 21.12.2007 г. нотариална заверка на документа от името на кмета на с. Дуранкулак в отсъствието на притежателя на индивидуалната партида. Документът бил употребен пред пенсионноосигурителна компания за прехвърляне на натрупани суми по индивидуална партида за Допълнителното задължително пенсионно осигуряване.

 

На 11.02.2010 г. Районен съд – Добрич, ще заседава по дело от наказателно-административен характер, образувано по жалба на „Барибург България” АД против наказателно постановление на Държавна агенция за Метрологичен и технически надзор. Фирмата от с. Дебелт, област Бургас оспорва като незаконосъобразна наложената й имуществена санкция в размер на 5 000 лв.

При извънредна проверка, извършена на 04.01.2009 г. в търговски център в Добрич, инспектори на Регионален отдел гр. Варна на Главна дирекция „Надзор на пазара” към Държавната агенция за Метрологичен и технически надзор са установили, че там се предлагат произведени от „Барибург България” АД предпазни ботуши от изпръскване и поливане с вода, без нанесена маркировка за идентификация върху една от работните обувки и със съществени пропуски в инструкцията за употреба на български език. Представителите на държавната агенция са дали 10 дневен срок на производителя да представи декларация за съответствие и част от техническото досие, която показва оценяването на съответствието на продукта. Инспекторите пояснили, че проверката е извършена по сигнал.

Фирмата е депозирала писмо в този срок, в което е признала за пропуск и  уведомила държавната институция, че е предприела мерки продуктът да отговори на изискванията. Според контрольорите обаче, тя не е представила документи, които да изяснят работните ботуши отговарят ли на европейските норми. 

В жалбата си до Районен съд – Добрич, „Барибург България” АД твърди, че през февруари миналата година са изпратили на инспекторите от „Надзор на пазара” във Варна документи, удостоверяващи съответствието на ботушите със съществените изисквания към продуктите. Държавният орган обаче приел, че доказателствата не са еднозначни и наложил глобата.

 

За 9 и 10 февруари Районен съд – Добрич, е насрочил заседание по наказателно дело срещу 8 подсъдими. Районна прокуратура – Добрич, е повдигнала срещу тях обвинение за това, че в периода от 07.12.1999 г. до 21.11.2000 г. в Добрич, при условията на продължавано престъпление в различно съучастие помежду си и чрез съставяне на документи с невярно съдържание – трудови договори и нареждания за незабавно инкасо са получили без правно основание финансови средства от сметката на РУСО – гр. Добрич. Причинените вреди на Националния осигурителен институт възлизат общо на 67 876,53 лв., което представлява 886 броя минимални работни заплати за страната през съответните периоди.

В обвинителния акт е посочено, че през 1999 г. Снежана В. и Георги В. решили да получат пари по престъпен начин от РУСО гр. Добрич, като срещу пари или друга облага взели от селски общопрактикуващи лекари лични данни на бременни, неосигурени жени от пациентските им листи, вероятен термин на раждането и адрес. Там, където не можели да предложат пари, двамата се представяли като служители във фондация за закрила на жената. След това посещавали лицето, за което са получили данни, и срещу заплащане го мотивирали да подпише трудов договор с някаква фирма и пълномощно, което дава право на някой от подсъдимите, представляващ фирмата, да тегли от банка пари при раждане на детето. Получените по този начин средства се поделяли по предварително уговорен начин с представителя на фирмата – работодател. Подсъдимите, представляващи тези фирми, разполагали с предварително подготвени документи за получаване на парите – вносна бележка, удостоверяваща внесени осигуровки по сметката на РУСО и платежни нареждания за незабавно инкасо.

Снежана В. и Георги В. привлекли в схемата още 7 човека - счетоводителка, свои близки и еднолични търговци, които срещу заплащане подписвали фиктивни трудови договори. Един от бизнесмените е възстановил неправомерно получената сума, веднага след като разбрал за какво става дума, затова не му е повдигнато обвинение.

Снежана В. и Георги В. посетили множество лекари в селата на общини Балчик, Добричка, Тервел и Ген. Тошево и болниците на тези градове. Двамата успели да се снабдят с болнични листи, издадени във връзка с възникнала временна нетрудоспособност и раждане на 63 жени.

Около половин година след началото на неправомерните им действия, служители в РУСО – Добрич, забелязали, че фирмите на подсъдимите, плащат малко осигуровки, а получават многократно повече. По тази причина РУСО – Добрич, извършило пълни ревизии на 9 техни фирми.

В хода на досъдебното производство било установено, че част от лицата, на които са били работодатели подсъдимите, не са подписали лично трудовите си договори, други са ги подписали лично, но никога не са започвали работа във фирмата, изписана като работодател. Снежана В. сама била съставяла трудовите договори на мнимите работници във фирмите и писала платежните документи за банките.

Тя е била дадена за общодържавно издирване, а на 17.03.2008 г. с Европейска заповед за арест наблюдаващият прокурор я обявил за международно издирване. Била е задържана на 15.06.2009 г. в  гр. Катания, Сицилия, Р. Италия и съдът е насрочил за разглеждане искането на българските власти за екстрадицията й.

Снежана Й. В. - на 43 години, е обвиняема за 8 деяния, с които е причинила вреди на държавата в размер на 51 061,16 лв. Тя е от Добрич, има средно образование, омъжена е, безработна, неосъждана.

Георги Др. В. е на 43 години, има средно образование, женен, безработен, неосъждан, от Добрич е. Срещу него са повдигнати 4 обвинения за причинени общо 10 380,30 лв. вреди.

Анка Ив. М. от с. Смолница, община Добричка е на 48 години, със средно образование, омъжена, пенсионер, неосъждана. Тя е обвиняема за 6 деяния и причинени общо 20 734,12 лв. вреди.

Петко М. К. на 34 години ще бъде съден по обвинение за причинени 6 846,25 лв. вреди. Той е от Добрич, има средно образование, женен е, работи, реабилитиран по право.

            Ангел Д. Ж. на 43 години е обвиняем за причинени вреди в размер на 4 972,31 лв. Той е от с. Черна, община Добричка, има начално образование, женен, безработен, реабилитиран по право.

            Йовчо Т. Й. на 69 години е обвиняем за причинени вреди в размер на 13 802,23 лв. Той е от с. Добрин, община Крушари, има основно образование, женен, пенсионер е, неосъждан.

            Милен В. М. на 35 години ще отговаря за вреди в размер на 5 678,55 лв. Той е от с. Смолница, община Добричка. Има основно образование, женен е, работи, реабилитиран по право.

            Веселин Др. В. на 38 години е подсъдим за причинени вреди в размер на 5 166,80 лв., е от с. Красен, община Ген. Тошево. Има средно образование, женен, неосъждан.

            Обвинителният акт е внесен в РС – Добрич, на 22.07.2009 г. и е отлагано, заради неявяване на подсъдими и техни адвокати.

05.02.2010 г.                                    Пресслужба Добрички районен съд      

 


Сходни връзки

През седмицата 8 – 12 февруари в Районен съд – Добрич, са насрочени за разглеждане следните наказателни дела от обществен интере | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.62 секунди