изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 22:30 EEST
ПРИБРАХМЕ СИ РАНЕНИТЕ В КАНДАХАР ВОЙНИЦИ    
НовиниТримата български военнослужещи, които бяха ранени при ракетния обстрел на летището в Кандахар, вече са в България. Александър Александров, Йордан Петков и Явор Кирилов са били транспортирани късно снощи от болницата в Ландщул и сега са настанени във Военномедицинската академия (ВМА).

Младши сержант Александров все още е в кома и е настанен в реанимацията. Неговото транспортиране е било под въпрос до последния момент, защото не се е знаело как ще понесе полета.

Началникът на ВМА ген. Стоян Тонев каза за БНР, че той е понесъл добре пътуването. Неговото състояние е тежко, но вече не е критично.

"Александров е в стабилно състояние, но за съжаление травмата при него е доста тежка, за да можем да направим конкретна прогноза. Въпреки че е в реанимация, при него има известно подобрение - вече изпълнява елементарни команди.
Все още обаче не бихме могли да бъдем уверени във възстановяването му. Осигурили сме родителите му да бъдат настанени в общежитието на ВМА, за да могат да се срещнат с него", обясни ген. Тонев.

Ефрейтор Петков има коремна травма и също е в реанимацията, защото е необходимо състоянието му да бъде стабилизирано след транспортирането. Редник Кирилов е в Клиниката по травматология, защото е с наранявания на лявата подбедрица и глезена. Той вече претърпя две операции.

Двамата вероятно ще останат на лечение във ВМА около две-три седмици, след което вероятно ще продължат възстановяването си в санаториум.

"Разговарях и с двамата, те се свързаха и с родителите си по телефона. Считам, че при тях - с Божията помощ - няма да имаме проблеми", отбеляза ген. Тонев.

От лечебното заведение обясниха за БТА, че в момента се извършват лекарски консултации за по-нататъшното лечение на пострадалите.

От Министерството на отбраната (МО) информираха, че транспортирането на българските военни е първата авиомедицинска евакуация, извършена съвместно от екипажа на военния транспортен самолет "Спартан" и авиомедицинския екип на ВМА, след официалната им сертификация за извършването на този тип авиомедицинска дейност през есента.

Тримата военнослужещи пострадаха при ракетна атака срещу летището в Кандахар на 24 януари, когато на посещение там беше тогавашният министър на отбраната Николай Младенов.

Състоянието им беше стабилизирано в американската болница във военната база "Баграм", близо до Кабул, след което на 28 януари бяха транспортирани във военната болница в Ландщул. VESTI.BG

Целта на талибаните била да убият Младенов

Роднините на рейнджър Явор Иванов: Не смеем да кажем на баба му

По-тежко ранен е един от четирима рейнджъри

Български боец в Афганистан се прострелял неволно в крака

Около 50 момичета бяха отровени с газ в афганистанско училище

Пострадаха двама военнослужещи от българския контингент в Афганистан

 


Сходни връзки

ПРИБРАХМЕ СИ РАНЕНИТЕ В КАНДАХАР ВОЙНИЦИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди