изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-28 @ 23:32 EET
Камен Пенков: Има 1840 причини да разстрелят Боби Цанков    
Интервюта Самоубийството на Ахмед Емин е пълна мистерия, която няма да бъде разгадана, казва бившият зам.-министър на МВР.

Камен Пенков е бивш зам.- министър на МВР по времето на кабинета Станишев. Член е на висшия съвет на БСП. Завършил е в Школата на МВР в Симеоново. Негова е охранителната фирма “Скорпио”, която е сред най-големите в страната и сега се ръководи от съпругата му. По време на управлението си Пенков бе обвиняван в много грехове, свързваха името му с наркотрафиканта Будимир Куйович, спрягаха го и за уволнението на Коритаров, с който произтече скандал в предаването му по Нова телевизия. Камен Пенков и Бойко Борисов бяха нещо като конкуренти в охранителния бизнес с фирмите “Скорпио” и “Ипон”, които се уреждаха с държавни и обществени поръчки. Пенков не доизкара мандата си и стана трудно откриваем за журналисти, но за в. „ШОУ” той се съгласи да проговори.

- Г-н Пенков, трудно ви открих. Не се ли задържате в София? Да нямате бизнесдела в чужбина?

- Не, имам син, който учи в Барселона и е в тийнейджърска възраст. При него ходя. Добре знаете, че

бизнесът ми го ръководи жена ми Василена,

на която, като ме поядоса й викам Васка.

- Говори се, че охранявате петролопроводите и много други обществени места и важни обекти.

- Не охраняваме петролопроводите, тях ги пази “Ипон”. Не охраняваме и “Лукойл”. Въобще слуховете за семейния ми бизнес са силно преувеличени. Много се говореше и се пишеше, че държавата помага на фирмата ми. Давал съм обяснения. През 2000 г. избрах политиката пред бизнеса, защото не може и двете. След като напуснах стола на зам. – министъра, спечелих конкурс и станах ръководител на катедра в МВР, преподавам Теория на оперативно-издирвателната дейност и ми е много приятно и интересно. Но се случи драма в семейството, брат ми почина след много мъки от жесток диабет, погребението беше в неделя.

- Какво мислите за новото ръководство на МВР, то отчита почти всеки ден успехи – “Наглите” , “Крокодилите”, Маргините и какво ли още не?

- Тъй като съм откровен човек, трябва да призная, че МВР заслужава адмирации. Цветан Цветанов е министърът, който към момента стои най-добре в това правителство.

- А вие защо не хванахте бандата за отвличания, по ваше време бяха похитени Ангел Бончев и жена му Камелия?

- Имаше пропуски в работата на професионалното ръководство, пропуквания. Не се работеше системно и задълбочено.

- Румен Петков, който тогава беше министър има ли вина?

- Не, той имаше цялата политическа воля да овладее престъпността в поносими граници, но той беше политическо лице. Всъщност начело стоеше

главния секретар Илия Илиев. Той беше много ниско ниво, много надценен.

Той можеше да стане пряко сили добър районен инспектор, такова беше нивото му. Румен Петков го отчете като грешка, но Илия не беше единственото кадрово недоразумение. В тези операции по отвличанията нямаше човек, който да създаде необходимата мотивация.

- В МВР въобще има ли стойностни хора?

- Има, разбира се. Има и корумпирани. Те много лесно се разпознават по стандарта на живот, като им знаеш заплатите. При тях има тежко разминаване между доходи, коли и дрехи.
Румен Петков бе човекът, който създаде обстановка на нетърпимост към хора, заподозрени във връзки с ъндърграунда, както и срещу наши служители, които шофират след употреба на алкохол. Те веднаха бяха уволнявани. И до днес тази традиция се е запазила.

- Имате ли информация дали “Наглите” са свързани с кадри на МВР?

- Като специалист смятам, че отвличанията не са станали без любезното съдействие на хора от МВР. Очаквам още серии на “Наглите” и моята версия е, че не е заловен човекът, който ги ръководи от най-високото ниво.

- А за Маргините, дето ту ги хващат, ту ги пускат?

- Маргините ги дърпат, когато някой не си свършил работата като хората и ги ползват като фойерверки. Факт е, че доказателствата срещу тях не издържат в съда.

- Защо беше убит Боби Цанков според вас?

- Имаше 1840 причини Боби да бъде застрелян, но мисля, че

го убиха заради лъжите му, не заради истински думи.

Той беше изграден, завършен лъжец въпреки че не е хубаво така да се говори за покойник. Боби беше като Георги Стоев – с епизодични контакти в подземния свят. И двамата бяха лъжци, обзети от маниакалното чувство да станат известни.

- Около брака ви с Василена, който е трети, също се зиприказваха какви ли не неща, че сте я свалили като секретарка.

- Всъщност тя ми каза:

“Искам да се оженя за тебе. Ще ти родя син на датата, на която ти си роден и ще се казва като теб.”

Така и стана.

- Тя да не е пророчица?

- Има силно развита интуиция.

- Но не е преценила Ася Зафирова, с което живееше на семейни начала Пепи Амигоса и с която направихте обща фирма и гръмна скандал.

- Ася бе и моя позната, живееше на семейни начала с Пепи Амигоса, имаше от него 2 деца, името му нашумя покрай убийството на Иван Тодоров – Доктора. Фирмата “Куатро” БГ беше на мен, жена ми и Ася. После Ася заживя с грък, не съм я виждал скоро, но фирмата не е реализирала никаква дейност, тя реално не е работила никога.

- Богат човек ли сте?

- Да, изключително много съм богат. С децата си – четири мои и двамата ми внуци. От първия си брак имам две големи дъщери, първата си има две дечица, а втората учи в Барселона. Най-малката – Василена, е на 6 г. Най-щастливите мигове в живота ми са 6 – когато се родиха децата.

- Коритаров, който нашумя и като Агент Алберт, заради вас ли го уволниха от сутрешния блок на Нова телевизия?

- Не вярвам, но той сътвори голям конфликт и с мен, и с Валентин Златев и не знам за кое от двете точно го махнаха. Случаят беше такъв – Коритаров искаше разговор с човек от МВР. Иван Чобанов не можеше да отиде, зам.-министър Бойко Коцев вече беше се изказал и останах само аз. Тогавашният зам.- шеф на пресцентъра Явор Симов ми предложи, аз му казах, че с Коритаров не сме се запознавали досега. Когато разбрал кой ще му е събеседникът, Коритаров казал за мене на Явор: “Аз с този престъпник не желая да разговарям, мястото му е в съдебната зала, не в това студио”. Като разбрах това, обявих, че няма да ходя. Но ме убедиха да отида да се изясня. Разговорът беше тежък, Коритаров ме гонеше от студиото, разменяхме реплики, водещият тръгна да търси Явор Симов по телефона в ефир, Симов потвърди обидата срещу мене. Разменихме остри реплики, но Коритаров не си призна, че е казал думите. Разговор не стана никакъв, но мисля, че

не го уволниха заради мен, а защото беше изнудвал Валентин Златев, шефа на “Лукойл”.

- Всъщност разговорът трябваше да бъде за Ангел Димитров - Чората. Убит ли е той от полицаите или е починал от друго?

- Около това дело с Чората има голям скандал и аз не знам какво да кажа, освен че като политическо лице освободих един генерал от поста му.

- Сега загази и колегата ви Раиф Мустафа, също зам.-министър на МВР. Беше му повдигнато обвинение за предлагане на подкуп на длъжностно лице, което предвижда затвор до 10 г. Работата изглежда, е сериозна, защото му определиха гаранция от 10 хил. лв.?

- Атаката срещу него е политическа. Мисля, че не е виновен за нищо, но като те окалят, никой не може да те компенсира – нито теб, нито семейството ти. Дори да те реабилитират. Някои не издържат и се самоубиват.

- Такъв ли беше случая с Ахмед Емин, дясната ръка на Ахмед Доган?

- Не. Познавах го добре. Той беше много стегнат, с ясна визия, последният човек, за когото може да се допусне, че ще се самоубие. Неговият случай е пълна мистерия, която няма да бъде разгадана.

- Черногорският наркотрафикант Будимир Куйович “ви вкара в друга игра”. Бе разпространено, че сте го посещавал неправомерно в затвора. После се оказа, че става дума за вашия зет? Вярно ли е? Зет ли сте на Драшков, както се твърди?

- Вярно е, че зет ми е служител на ДАНС и е ходил при Куйович в затвора, но със заповед от ръководството. Като гръмна скандалът, аз бях в Испания и ми се обади мой добър приятел журналист, който ме пита зет ли съм на Драшков. “Абе, да не си извънбрачно дете”, - питам аз жена си, чиито родители са разведени отдавна, а семейството й е обикновено. Малко след това пак звъни “някак международно”. Питат ме: “Ами вие скланяли ли сте в затвора Будимир Куйович да съчинява компромати срещу ген. Илия Илиев и Ваньо Танев?”. Аз отговорих: “Да, наистина ходихме при Куйович с пловдивския прокурор Росен Димов. Убеждавахме го за компромати,

Росен Димов му забиваше клечки под ноктите, аз го стисках за тестисите и...”

Отсреща журналистът , който ме познава отдавна, ми вика: “Ти луд ли си, бе”?. Ами, казвам, не съм аз лудият, какви са тези ненормални слухове, аз не съм виждал на живо Куйович, камо ли да го изтезавам посред нощ. Ако той ги е говорил тези неща, сигурно иска облекчаване на съдбата си. Но съществува голяма вероятност някой да ги съчинява, в някои служби има хора с болни мозъци.

- Станишев ви поиска главата, защо Румен Петков я даде?

-През 2008 г. аз ходех с оставката в джоба си.

Станишев наистина ми поиска главата по повод на един паричен превод, легален, минал през банка, на пари с установен произход.

Испанците изпратили запитване за превода до Агенцията за финансово разузнаване, като се съмнявали в пране на пари. И аз, както си се смея, дойде при мене Петко Сертов, шеф на ДАНС и ми каза, че ще е добре да си подам оставката. Написах я и я дадох на Румен Петков, след 10 минути той ми казва: “Няма да бързаш”. Така я носих в джоба си седмица. Обаче един ежедневник разбра след 24 часа какво става и ми позвъниха веднага. След няколко дни се срещнах със Станишев и му казах: “Аз съм човек с чест и достойнство” и подадох оставка. Това стана на 9 май, 2008 г. Спечелих конкурс и на 3 февруари м. г. министър Миков ме възстанови на работа с огромно нежелание. И до днес не мога да си го обясня.

Едно интервю на Ваня Панова  /  http://blitz.bg

БОБИ ЦАНКОВ БЕШЕ ЗАСТРЕЛЯН В ЦЕНТЪРА НА СОФИЯ ДО ЦЪРКВАТА "СВЕТА НЕДЕЛЯ" - ВСИЧКО ПО СЛУЧАЯ

 


Сходни връзки

Камен Пенков: Има 1840 причини да разстрелят Боби Цанков | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди