изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 16:33 EEST
Убийците на Борилски вече в топлите страни    
Общество  Недосегаемите. Така би трябвало да озаглави поредната си акция родното МВР, което издирва под дърво и камък двамата осъдени за убийството на студента Мартин Борилски. Вече четвърти ден няма ни вест, ни кост от Стоян Стоичков и Георги Желязков. В петък вечерта ги обявиха за национално издирване, което стана известно вчера.

Двамата получиха общо 36 години затвор от Великотърновския апелативен съд в четвъртък. Същия ден сутринта адвокатите на подсъдимите обявиха, че двамата са аварирали с колата си край Търговище и затова не могат да се явят в залата. Веднага след произнасяне на присъдата съдът промени мярката им за неотклонение от "парична гаранция" в "задържане под стража".

Стоян Стоичков и Георги Желязков вече са в страна, която не е член на Европейския съюз. Това е най-вероятната версия, върху която работят участниците в разследването, пише "Стандарт".

Срещу двамата варненци действа европейска заповед за арест, издадена на 6 януари 2001 г. по искане на Франция. Затова те не биха рискували да бъдат заловени на територията на ЕС. Още повече че срещу Стоичков и Желязков в Париж върви още един процес за убийството на Борилски. Почти сигурно той ще завърши с присъда от 25 г. затвор.

Това е наказанието, което се предвижда за убийство по особено мъчителен начин. Зверската смърт на Борилски в парижкия му апартамент след 93 удара с нож влиза в този параграф. Новината за изчезналите подсъдими шокира френските власти. "У нас това не можеше да се случи", коментира възмутен френският посланик в България Етиен дьо Понсен.

Според близки до Стоичков и Желязков те не са таели надежди, че при обжалването на по-висока инстанция ще успеят да отърват затвора. Затова най-вероятно са потърсили временно убежище в Русия или Турция, предполагат топполицаи.

Оттам те може да отпътуват за ЮАР или Нова Зеландия. Това са двете най-сигурни дестинации, където двамата подсъдими ще бъдат недосегаеми за Темида. В Южна Африка има голяма българска колония, включително и семейни приятели на родителите на Стоян и Георги. И в момента там живеят много издирвани от родното правосъдие герои като Веска Меджидиева и наркобосове.
Между България и ЮАР няма споразумение за реадмисия (екстрадиране на осъдени от съответната страна), което превръща африканската държава в рай за нашенци, които са погазили закона.

Във Варна обаче се коментира и версията двамата да са духнали към Нова Зеландия, където е бившият областен управител на морската столица Добрин Митев. Запознати припомнят, че по време на неговото управление бащата на Георги Желязков, който сега е един от най-търсените наказателни адвокати, беше зам.-шеф на варненското следствие. Оттогава двамата са в доста топли връзки, твърдят запознати. Според тях най-вероятно бегълците вече са и със сменена самоличност, което не е проблем при техните връзки и пари.

"Няма нови сведения за осъдените по делото "Борилски", които бяха обявени за издирване. По официални данни те не са напуснали страната", каза днес вътрешният министър Цветан Цветанов. Много варненци също смятат, че е напълно възможно Желязков и Стоичков да си пият кафето в центъра на морската столица, защото никой няма да посмее да ги пипне. Според мълвата двамата са закриляни от местна борческа групировка, от която всички се страхуват.

Още в петък шефът на варненската полиция комисар Димитър Димитров изрази мнение, че оставянето им на свобода толкова дълго време, при толкова тежко обвинение, не е било правилен подход. "Сега за издирването им се харчат пари на данъкоплатците", каза комисар Димитров. Желязков и Стоичков са издирвани и от служители на "Съдебна полиция" във Велико Търново и Варна, които имат разпореждане при задържането им да ги отведат във Варненския затвор. Това съобщи пък началникът на Областното звено "Съдебна охрана" комисар Мариян Михнев.

"Въобще не е вярно, че са закъсали в снеговете с кола. Вероятно са се покрили, защото съседите им не са ги виждали на адресите, където живеят, от седмица", заявиха варненските ченгета.

Делото "Борилски" се превърна в 10-годишен тест за българското правосъдие. 24-годишният студент беше убит в апартамента си в Париж. След разследване, продължило няколко години, френските власти посочиха като извършители Стоян Стоичков и Георги Желязков.

У нас обаче те бяха оправдани на две инстанции, но ВКС върна делото за ново разглеждане. След като в началото на миналата година френското посолство в София направи случая обществено достояние, Върховният касационен съд върна делото отначало. През всичките тези години подсъдимите бяха на свобода. Желязков завърши право и стана адвокат, а Стоичков получи диплома за корабен инженер.

http://blitz.bg

Цветанов: Убийците на Борилски не са напуснали страната

Пак втрещихме света: пуснаха убийците на Борилски на общодържавно издирване!

Етиен дьо Понсен: Във Франция осъдени не изчезват

Изчезнаха убийците на Борилски

ВСС оповести имената на 13 магистрати, контактували с Красьо Черния

Франция обвини и трети българин за случая „Борилски”

Протест на оправдателната присъда по делото ”Борилски”

 


Сходни връзки

Убийците на Борилски вече в топлите страни | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.52 секунди